İSTANBUL (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, ithalattaki artışın yüksek ve tahrik edici olduğunu söyledi. Dr. Bolat konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uygulanan mevcut ekonomik programla enflasyonun düşürülmesi ve borçların çevrilebilirliğinin sağlandığını, büyümenin ise devam ettiğini belirterek, cazip reel faizler nedeniyle yurt içi ve dışından akan sıcak para karşılığında olmasının" ciddi bir maliyet oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.
TL'ye çevrilerek tahvil ve bono alımına yönelen bu kaynak girişi sebebiyle döviz rezervlerinin 33 milyar dolar seviyelerinde seyrettiğini ve dış ödemelerde sorun yaşanmadığını anlatan Dr. Bolat, "Bunu sağlamak için de döviz kuru düşük kalıyor. Böylece ithalat ciddi manada tahrik ediliyor. Tüketim ithalatının maalesef yüzde 110 artması bizim ithal mal çılgınlığımızı ve ithal mal hayranlığımızı ortaya koyuyor. Bunu son derece yanlış buluyor ve yadırgıyoruz. Bizim ithal mal çılgınlığımızı ve ithal mal hayranlığımızı ortaya koyuyor. Bunu son derece yanlış buluyor ve yadırgıyoruz" dedi.
İhracattaki artışın daha çok ara ve yardımcı mal ithalatının nihai mal ihracatına dönüştürülerek sağlandığına dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Dr. Bolat, "İthalattaki artış çok daha yüksek ve tahrik edici. Bu nedenle kur politikasının cari açığı artırması uygulanan ekonomik programın yumuşak karnını oluşturuyor. Cari açık ilk 5 ayda 8.8 milyar dolar civarında seyrediyor. Borç çevrilebiliyor ama yüzde 16 gibi yüksek bir reel faiz bedeli ödeniyor. Bu da yatırımların canlanmasını ve istihdamın artmasını önleyici bir faktör oluşturuyor" diye konuştu.