HABER

İTHİB Başkanı'ndan Çin yorumu

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, 2010 yılında 100 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin Çin'e sırtını dönemeyeceğini belirterek, yeni pazarlara ve açılımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

İTHİB ve İHKİB Yönetim Kurulları'nın Çin'e yaptıkları ziyaretin ardından bir açıklama yapan İsmail Gülle, 1.3 milyarlık nüfusu ile Çin'in çok büyük bir pazar olduğuna dikkat çekti. Gülle, henüz Türkiye'ye bile girmeyen Batılı markaların Çin'de önemli bir yer edindiklerini vurgulayarak, kaliteli Türk ürünlerinin bu pazarda rahatlıkla müşteri bulabileceğini ifade etti. Yeni bir pazarı keşfetmek için Çin'e gittiklerini vurgulayan Gülle, şöyle devam etti:

"Geçen yıldan beri her platformda gündeme getirdiğimiz, her tarafta karşımıza çıkan etik ticaret kurallarına uymayan, sübvansiyon uygulayan, haksız rekabet yaparak karşımıza bir tehdit olarak çıkan Çin'i bir fırsat, bir iş yapma merkezi haline dönüştürebilir miyiz düşüncesiyle Çin'e gittik. 2005'te bizi en çok etkileyecek ülkeyi yok sayıp, kapıları kapatıp, sınırlara duvar örüp Çin gerçeğini görmezden gelemezdik. Sektör olarak, Çin ile ticaret yapmak için bir fuar projesini kendi aramızda tartıştık. 2010 yılında 100 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için yeni pazarlara ihtiyacımız var. Büyük pazarlara ve büyük hedeflere ulaşmada güçlü altyapıya sahip Türk tekstil sektörüne yeni misyonlar yüklemektedir."

İsmail Gülle, Çin'deki temaslarında Çin Tekstil Konseyi'nin de kendileriyle aynı fikirde olduklarını gördüğünü belirterek, oradaki ucuz üretim imkanlarını kullanmaları konusunda kendilerine teklifte bulunduklarını kaydetti. Hem Çin hem de dünya pazarlarına yönelmeleri için Çinli ve Türk iş adamlarının ortaklıklar oluşturmalarının gündeme geldiğini anlatan Gülle, böylece herkesin kazanabileceğini ifade etti.

İstanbul Deklarasyonu'nun Çin'de büyük yankı bulduğunu ve rahatsızlık oluşturduğunu gördüklerini vurgulayan İsmail Gülle, yaptıkları görüşmelerde Çinlilerin pek çok öneri sunduklarını belirtti. Gülle, bu konuları şöyle özetledi:

"Çin önemli bir tekstil ithalatçısı ülke olarak Türkiye'den tekstil ürünleri alabilir. Türk markalarının Türk kumaşını Çin'deki ucuz üretim avantajlarından yararlanarak konfeksiyon haline getirip AB ve ABD'ye ihraç edebilir. Yine Türk markaları Çin'de üretecekleri ürünleri Çin'in iç pazarına satabilir. Çin, Türkiye'de yapabileceği yatırımlar ile AB pazarına gümrük vergisi ödemeden girebilir."
İTHİB Başkanı İsmail Gülle, yatırım ortamında gerekli iyileşmelerin oluşmaması halinde Türkiye'deki sıkışmayı aşabilmek için Türk firmalarının Çin'e yönelebileceğini, bu konunun dikkate alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler