Itır çiçeği (Pelargonium graveolens) süs bitkisi olarak yetiştirilen bir çiçektir. Genellikle balkon ve bahçelerde yetiştirilir. Limon ve gül esansını andıran kokulu yapraklarıyla dikkat çeker. Itır çiçeği aromaterapide kullanılan yağlarıyla sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir.
Pelargonium graveolens olarak da bilinen ıtır çiçeği kokusuyla dikkat çeker. Itır çiçeği kokusu yapraklarından yayılan limon ve gül kokusuyla tanınır. Sıklıkla süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bahçe ve balkonda rahatlıkla yetiştirilebilen ıtır çiçeği bakımı kolay bitkiler arasında yer alır. Itır yağı da ıtır çiçeğinden elde edilir. Cilt bakımında ve aromaterapide ıtır yağından yararlanılır. Ayrıca sivrisinek ve haşereleri de uzak tutma özelliği de vardır.
Itır çiçeği estetik güzelliğiyle dikkatleri çeker. Itır çiçeği özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Itır bitkisi sadece süs bitkisi olarak değil güzellik ve sağlık alanında da çeşitli faydalar sağlar. Itır çiçeğinin faydaları arasında yapraklarından elde edilen yağların aromaterapide kullanılması vardır. Aromaterapide rahatlatıcı ve stres giderici özellikleri bulunur. Itır çiçeği kullanımı yaprakların yağ hâline getirilmesiyle yapılır. Cilt bakımında ıtır yağı ciltteki tahrişi ve kızarıklıkları hafifletme özelliği vardır. Ayrıca ıtır çiçeğinin kokusu başta sivrisinek olmak üzere haşereleri uzak tutmakta doğal bir çözümdür. Ferahlatıcı kokusuyla ortamın havasını tazeleyerek stresin azaltılmasına katkıda bulunur.
Itır çiçeği yetiştirilmesi için gerekli koşullar sağlandığında uzun yıllar çiçek veren bir bitkidir. Güneşi seven bir bitki olduğundan bol ışık alan bir ortamda yetiştirilmelidir. Geçirgen ve hafif asidik topraklar ıtır çiçeğinin yetişmesi için uygun koşulları sağlar. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bol sulama ile büyümesi sağlanabilir.
Itır çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Güneş alan ortamda ev, bahçe gibi yerlerde bakılabilir. Sıcak havalarda bol sulama ile bakımı yapılabilir. Bol sulama yaparken aşırıya kaçılmamalıdır. Saksının gereksiz sulanması kök çürümesine neden olabilir. Kış aylarında su ihtiyacı azalacağından haftada 1 kez sulama yeterli olacaktır. Itır çiçeğinin kış aylarında aşırı soğuklardan korunması gerekir. Don olaylarından muhafaza edilmesi gerekir. Yılda 1 kez budama yapılması bitkinin daha gür ve canlı görünmesine yardımcı olur. Gübreleme ise ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Gübre tercihinde organik gübreler tercih edilmelidir.
Itır çiçeği hem estetik güzelliği hem de faydaları ile yetiştirilmesi keyifli bir bitkidir. Evinizde veya bahçenizde kolaylıkla yetiştirip bakımını yapabilir ve sağladığı hoş kokulu atmosferden faydalanabilirsiniz.
Itır çiçeği, sıcak ve ılıman iklimlerde rahatlıkla yetişen bir bitkidir. Genellikle Akdeniz iklimine uygun olan bu bitki, Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıkça yetiştirilir. Güneşi seven bir bitki olduğu için bol güneş alan yerlerde daha sağlıklı gelişir. Bununla birlikte yarı gölge alanlarda da büyüyebilir.
Itır çiçeği özellikle bahar ve yaz aylarında gelişim gösterir. İlkbaharda büyüme dönemine girer ve yaz boyunca çiçek açar. Kış aylarında ise soğuk havalardan korunması gerekir çünkü dona karşı hassastır. Eğer kışın dışarıda kalacaksa soğuktan korumak için iç mekanlara alınmalı veya dona dayanıklı ortamda bulundurulmalıdır. Saksıda yetiştirilen bitkiler kışın içeride güneşli bir alanda tutulabilir.