HABER

İTO'dan doğu için turizm projesi

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) doğu için hazırladığı projeyi tanıtan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, "Coğrafi şartları, iklimi nedeniyle Türkiye'nin en geri kalmış, en az yatırım yapılmış, en az teşvik almış illeri için coğrafi şartlar ve iklim artık bir zenginlik ve refah sebebi olacak" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in kalkınmasına yönelik, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Turizm Odaklı Bölgesel Kalkınma Projesi ve Kış Olimpiyatları Araştırması projesini İTO Meclis Salonu'nda tanıttı. Sonuçlarının daha sonra bir master plan halinde hükümete sunulacağı projeye, kapsamdaki Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Bitlis, Van, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Artvin, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve bölgedeki bazı illerden katılan 31 milletvekili, belediye başkanları ve oda başkanları tam destek verdi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Yıldırım, Doğu Anadolu bölgesinin lokomotif sektörünün turizm olarak belirlendiğini belirterek, "Maliye Bakanı bu proje kapsamında yapılacak turizm yatırımlarından KDV almayacağı sözünü verdi" diyerek bölgenin kış turizmi odaklı bir kalkınma için yalnızca yatırıma ve teşvike ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yıldırım, "Türkiye bölgesel gelişmiş farklılıklarını en aza indirmediği sürece istediği ekonomik noktaya ulaşamayacak ve batıya göç durmayacaktır. Türkiye'nin sorunlarının da çözümlerinin de kaynağı Doğu Anadolu'dur. Coğrafi şartları, iklimi nedeniyle Türkiye'nin en geri kalmış, en az yatırım yapılmış, en az teşvik almış illeri için coğrafi şartlar ve iklim artık bir zenginlik ve refah sebebi olacak" dedi.

"HÜKÜMET POLİTİKASI OLMALI"

Yıldırım, Doğu Anadolu'yu kalkındıracak kış turizminin bir devlet politikası olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bölgede kış turizmi ön plana çıkacak. Oteller, turistik tesisler, kayak ve yarış pistleri ile bölge tam bir kış turizmi cenneti olacak. Kış turizminin sıçrama tahtası da kış olimpiyatları ile mümkün olacak. İklimleri Türkiye'nin doğusundaki gibi olan ülkeler bunu bir kaynağa dönüştürmüşler. Bugün dünyanın sayılı kayak merkezlerine, pistlerine sahipler ve kış olimpiyatlarından milyarlarca dolarlık gelirleri var. Karın afet değil nimet olduğunu gördük. Biz hepsini yerinde inceledik, araştırdık. Bize ne görev düşüyorsa yaparız. Yatırımcıyı bölgeye çekecek tüm şartlar hazırlanmalı. Turizm bölgeleri çok çabuk gelişir. 15-20 önceki Antalya ve Bodrum en güzel örnekler" diye konuştu.

İTO'nun yıllar önce bölgedeki tarihi birkaç eserin restorasyonu için istediği izni hala alamadığını da kaydeden Yıldırım bu zihniyetin değişmesi gerektiğini bildirdi. Proje kapsamındaki 14 ilin valisinin davet edilmiş olmalarına karşın toplantıda bulunmamalarına ilişkin sorulan soruları cevaplayan Yıldırım, "Valilerimizin burada bulunmaması son derece üzücüdür" dedi.

Onlarca büyük medeniyete beşiklik etmiş Doğu Anadolu'nun turizm dışında tarihi, doğal dokusuyla da çok büyük bir hazine olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu bölgeye turizm için değil aynı zamanda tarih, sağlık, spor ve doğa için de gelecekler. Tarih ile turizmi iç içe sunabiliriz. Bölge yayla turizmi,inanç turizmi, kültür turizmi, spor turizmi, dağcılık turizmi açısından çok zengin. Doğunun "makus talihini" değiştirebiliriz. Bugüne kadar birer afet olan kış ve kar, bu proje ile doğunun şansı olacaktır" diyerek, gereken paranın bir kısmının Dünya Bankası ve AB fonlarından ve bölgedeki sınır kapılarından elde edilebileceğini İTO ve TOBB'un da destek olacağını ifade etti.

PROJEYE DESTEK

Toplantıya proje kapsamındaki ve bölgedeki illerden 31 milletvekilinin yanı sıra, belediye başkanları ve oda başkanları katıldı. Milletvekilleri araştırmaya ve projenin uygulanabilirliğine tam destek verdiklerini belirterek, bu konuyla ilgili yapacakları çalışmaları dile getirdiler. Çalışmaları arasında komiteler kurulması, ihtiyaç duyulan kanunların çıkartılması, olimpiyat yapılması, Bölgesel Kalkınma Ajansı kurulması başta olmak üzere tüm destek ve teşviklerin tedarik edilmesi projeden hiçbir şekilde geri dönülmemesini sağlanması gibi önemli konular yer alıyor. Toplantıya illerin belediye başkanları, diğer yerel yöneticileri, milletvekilleri, üniversite rektörleri, ticaret ve sanayi odası başkanları, Ulaştırma,Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, ile Turizm Bakanlığından, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı'ndan yetkililer katıldı.

Mutabık kalınan konular şunlar: Proje ile ilgili olarak hemen çalışmalara başlanılacak. TBMM'nin ilgili komisyonlarının (Bütçe, ulaştırma, bayındırlık, turizm) bölgede toplantı yapmaası sağlanacak. Bir çalışma komitesi kurulacak. İlgili yasal düzenlemeler yapılacak. Ve bir yol haritası oluşturulacak.

En Çok Aranan Haberler