HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İTÜ'den yazılım standardı atağı

İSTANBUL (İHA) - İleri teknolojiler konusunda çalışmalarını devam ettirerek yeni bir atılımı gerçekleştiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Carnegie Mellon Üniversitesi (CMU) Softwrae Engineering Institue (SEI) ile işbirliği protokolü imzaladı.

ABD Savunma Bakanlığı'nın talep ettiği ve CMU Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından oluşturulan yazılım standardı, üretilen yazılımların dayanıklılık, kalite ve standarda uygunluk kriterlerini sağlamaları halinde CMMI (Capability Maturity Model Integration) sertifikası almalarına olanak tanıyor. Dünyada bu standardı verme, denetleme, yol gösterme ve hakemlik haklarını elinde bulunduran CMU-SEI, stratejik ortak olarak İTÜ'yü seçti ve böylece İTÜ imzalanan protokol ile yazılım standardının Türkiye'deki tek yetkili kurumu haline geldi. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde düzenlenen imza törenine, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ Yazılım Mühendisliği Birimi Yöneticisi Prof. Dr. Eşref Adalı, SEI üst düzey yöneticisi James Over katıldı.

İmza töreninde konuşma yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ'nün SEI ile işbirliği sonucunda Türkiye'deki yazılım kalitesinin arttırılması ve yazılım standartlarının uygulanması konusunda büyük bir adım atıldığını ifade etti. Karadoğan, süper bilgisayarlar, ARI-Teknokent, dünyanın ilk hesaplamalı bilim ve mühendislik doktora programı gibi ileri teknolojik araştırma-geliştirme çalışmalarında öncü konumundaki İTÜ'nün, bu atılımı, dünya yazılım sektöründe bir sıçrama yapmak isteyen Türkiye için de yaptığını kaydetti.

İTÜ Yazılım Mühendisliği Birimi'ndeki 2 CMMI danışmanlık belgeli eğitimci, bir uzman ve 4 öğretim üyesi bulunuyor. Kalite geliştirmeye yönelik TSP (Team Software Process) ve PSP (Personal Software Process) yöntemlerini uygulandığı birimde hem bu yazılım süreçlerinin eğitimi verilecek hem eğitici ve hakem yetiştirilecek hem de firmalara ürün geliştirme sürecinde danışmanlık hizmeti sağlanacak. Türkiye'nin dünyadaki yazılım imajını güçlendirmek ve kaliteli üretimi arttırmak için bu işbirliğinin önemini vurgulayan yetkililer, İTÜ'nün CMMI belgesini verecek Türkiye'deki tek yetkili kurum olması dışında, ABD dışında da sertifika verme hakkı bulunduğunu bildirdi.

En Çok Aranan Haberler