Mynet serverlarında oynanabilen Prime World; League of Legends, Dota ve Heroes of the Storm gibi son zamanlarda tüm dünyada ve Türkiye'de popülerlerliği genç kitle arasında hızla artan MOBA'lar iyi vakit geçirmenin çok daha ötesinde faydalara sahip. Daha önce bahsetmiştik. Şimdi de MOBA özelinde, oyun oynamanın gençleri iş hayatına nasıl hazırlayabileceğine değineceğiz.
Bir takımı tamamlayacak 5 kişilik bir grupla sürekli oynamayan ama oynamaktan keyif alan iyi bir MOBA oyuncusu bir maça başlarken yabancı takım arkadaşlarıyla hızlıca ve doğru iletişim kurmak zorunda. Çünkü takımının başarılı olması ve takımca uyumlu bir strateji uygulanması için bu en önemli şartlardan biri. İş hayatında da insalar çoğu zaman çok yakından tanımadığı veya yeni tanıştığı kişilerle ortak bir amaca ulaşmak için hızlı ve doğru iletişim kurmak zorunda kalıyor. Jargona hakim olmak da bu konuda en önemli özelliklerden biri. Jargon bilmek her iyi MOBA oyuncusunun, işini iyi yapmak isteyen herkes gibi, sahip olması gereken bir özellik. MOBA'larda da iş hayatında olduğu gibi jargon bilmek iletişimin hızlı ve doğru olmasını sağlar.
MOBA oyunlarında her haritanın kendine özgü, takımlara avantaj sağlayan görevleri olduğu için takımdaki karakterlere (hero) ve haritaya (arena) özgü stratejiler geliştirmek gerekiyor. İş hayatında da, birlikte çalışan insanların yeteneklerine ve çalışılan iş dalına uygun, gerektiği zaman değiştirilerek avantaj sağlanabilecek stratejilere hızlıca karar verip uygulamak büyük önem taşıyor.
Karakterlerin özelliklerini ve yeteneklerini belirlerken takımın ihtiyaçlarına göre hareket etmek ve bu doğrultuda seçimler yapmak her iyi MOBA oyuncusunun bildiği bir şey. Burada başka bir önemli nokta ise iş bölümü yaparken takımın geri kalanını iyi tanımak ve takımda uygun bir şekilde konumlanmasına yardımcı olmak. Bu, aynı iş hayatında olduğu gibi hem iş bölümü yapmayı ve böylece iş yükünü paylaştırmayı hem de dayanışmayı kolaylaştırır.
Yukarıda da bahsedildiği gibi MOBA oyunlarındaki karakterlerin belli sınıfları ve bu sınıfların da kendi içinde bazı alt sınıfları ve belirli yetenekleri var. Bir karakter geliştikçe takıma ve/ya rakip takıma karşı avantaj sağlayacak en doğru yapıda ilerlemek, karakterin ne zaman hangi yeteneğini kullanacağını bilmek takımı başarıya götürmekte önemli bir yer tutuyor. İş hayatında ilerledikçe deneyimlenenler de kişilerin yeteneklerini nerede ve nasıl kullanacağını öğretir.
Sadece pratik yapmak tek başına yeterli değil tabii ki. İyi bir MOBA oyuncusu rakiplerini tanır, mücadele verdiği arenayı bilir ve sürekli alanındaki gelişmelşeri yakından takip ederek kendini geliştirir. Zaten hiçbir alanda bunları yapmadan başarılı olmak mümkün değil ki...
Aslında multitasking (birden fazla işi aynı anda yapmak) denilen şey bir tür yanılsama. MIT profesörü Earl Miller beynin birden fazla işe aynı anda odaklanamayacağını söylüyor. Beynin aslında yaptığı çok hızlı biçimde odak noktasını değiştirmek. MOBA oyunları ise multitask pratiği yapmak için muhteşem bir fırsat sunuyor. Bir oyuncu hem kendi durumunu hem haritada olan bitenleri hem takım arkadaşlarından gelen mesajları takip edip en doğru kararları hızlı biçimde vermek zorunda. Boşa geçirilen her saniye takıma ve oyuncuya zarar olarak geri döner. İşte iş hayatıyla ilgili başka bir paralellik daha.
Yukarıda da yazdığı gibi MOBA'da hızlı ve doğru karar vermek başarının en kritik bileşenlerinden biri. İş hayatında da, iş dalına göre farklılık gösterse de doğru kararları hızlı vermek ve uygulamak kritik bir önem taşır.
Başarılı insanların en önemli özellikleri başarısızlıklarından çıkardıkları derslerle aynı hataları bir daha yapmamalarıdır. İyi bir MOBA oyuncusu kaybetmekten korkmaz. Başarısızlığı, kendisini ve takımını başarıya götürecek daha iyi stratejiler geliştirmesini sağlayacak bir fırsat olarak görür. Bu da ne zaman risk alınması, ne zaman güvenli oynanması gerektiği konusunda daha doğru kararlar vermesini sağlar. İş hayatında da risk almadan başarılı olmak çok mümkün olmadığı gibi doğru riskleri almak da bir o kadar önem taşır.
Bir MOBA maçı aşağı yukarı 30 dakika sürer. Bazı maçlar çok daha kısayken zaman zaman 1 saati geçen maçlar da olsa ortalama 30-40 dakikadır. Bu da bir insanın dikkatini en yüksek seviyede tutabileceği süreye bir hayli yakın. Verilen bir işi yapmak için en ideal odaklanma süresine yakınlığından dolayı MOBA maçları bir kişinin dikkatini uygun sürede maksimum seviyede tutmasını sağlayacak bir egzersizdir.
MOBA oyuncuları takım arkadaşlarına güven vermeyi ve onlara güvenmeyi öğrenmelidir. Aksi takdirde başarıları ancak tesadüflere bağlı olur.
Bu nasıl olur ki... Dünyada zaten bir süredir düzenlenen uluslararası turnuvalarla geniş bir pazar oluşturan MOBA'ların, Türkiye'de de sponsorlu, geniş katılımlı turnuvaları düzenleniyor. Bu da MOBA oynayan gençlerin profesyonel bir organizasyonda erken yaşta yer almasını sağlıyor.
Her kurallı mücadelede olduğu gibi MOBA oyuncuları ve takımları arenada rakipken arena dışında dost olabiliyorlar. Oyunu kurallarına göre oynamayı ve rakiplerine saygı göstermeyi öğreniyorlar.