İzmir Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Eğrilmez, iyi bir hekim olmanın ilk şartının hastayı iyi anlamak olduğunu, bunun için türkülerin doktorlar için önemli mesajlar içerdiğini söyledi.
Eğrilmez, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, hastanede çalışan sağlık personellerine, hekimliğin toplumun gözünde şekillenmiş algısını, türkülerin anlamı ve ortaya çıkarken ki duygu durumuna ilişkin bilgiler verdi. Etkinlikte, türkülerden kısa bölümler de okuyan Doç. Dr. Eğirilmez, iyi hekim olmanın ilk şartının hastayı iyi anlamak olduğunu ifade etti.
Sözleri anlamlı olduğu için tedavi yöntemlerine yardımcı olarak türküleri tercih ettiğinin altını çizen Egrilmez şöyle devam etti: “Bizler Bugüne kadar Batı tıbbını örnek aldık. Şimdi Batı insanının anlayışından değil, türkülere bakarak, Anadolu kültürünün, Anadolu insanının kendi sözlerine bakarak iyi hekim nasıl olur araştırdık. Tıp fakültelerine giren öğrencilerimize iyi hekim olmak tanımını hocalarımız her boyuttan anlatıyor. Biz de türkülerle doktorlardan istenenleri derledik. Bu derlemeden elde ettiklerimizi 4 yıldır anlatıyoruz. Öğrencilerimize stetoskobu, saza dayayarak dinlemeyi alışkanlık haline getirip değişik bir bakış açısı edinmelerini sağlamayı amaçlıyoruz."
İyi hekim olma kavramı, hekimin yüz ifadesi, sıra, para, sınıf farkları, çocuk hastalar, mahremiyet, empati, sağlık kuralları, kader ve hekimlik, sevda yaraları ve hekimlik konularına açıklık getiren Doç. Dr. Eğrilmez, hekim hasta ilişkisinin konu alındığı türküler okudu, bunların sözlerini yorumladı.
"Hastane önünde incir ağacı, doktor bulamadı bana ilacı, baştabip geliyor zehirden acı" ve "Geldik ta sabahtan kaldık akşama, yarına mümkün mü doktor bey?" türkülerinin söylenmesinin ardından Doç Dr. Eğrilmez, bu türkülerin sözlerinin anlamına dair şu bilgileri verdi:
"Bu türküde anlatılmak istenen, hasta ameliyat sonrası iyileşmeyebilir. Ama sizin yüzünüzden gülümseme eksik olmasın, gülümseme çok önemlidir. Doktorların hastalarına karşı gülümsemesinin tamir edici bir özelliği vardır. Bu gülümseme o hastayı, ona verdiğiniz ilaçtan daha hızlı iyileştirebilir. Hastalarınıza iyi davranın. Bu olumsuz olaylar daha önce yaşanmış ve türkü halini bile almış. Sağlık alanında hep ileriye gitmeliyiz. Daha önce yaşanan olaylardan ve bunları anlatan türkülerden ibret almalıyız."
Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz