Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan ''iyi tarım uygulamaları'' projesi kapsamında üreticilere sertifika verildi.
Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen sertifika törenine Ordu Vali Yardımcısı Abdullah Demir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ve çok sayıda üretici katıldı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, sertifika töreninde yaptığı konuşmada Ordu’da 112 bin çiftçi olduğunu hatırlatarak, “Ordu tarımsal potansiyeli yüksek bir il. Ülkemizde fındık üretiminin yüzde 30'unu ilimiz gerçekleştiriyor. Ordu'nun kayıtlı 112 bin çiftçisi var” dedi.
Müdür Sağlam, “Ordu'nun ne kadar fındık alanında önemli olduğunu ve Türkiye ihracatında fındık için Ordu'nun önemli olduğunu görüyoruz. Ordu için fındık olmazsa olmaz, fındık içinde Ordu olmazsa olmazdır. Her ikisi de birbiriyle tamamen bütünleşmiş iki tane unsurdur” diye konuştu.
Musa Sağlam şöyle devam etti: “Çiftçiler modern tarımın gerektirdiği unsurlarla çalışması gerekir. İyi tarım uygulamaları projesiyle mutlak surette nicelikten ziyade, nitelik önemli. Ama nicelikte bunun esasını teşkil ediyor. Bu uygulama geçtiğimiz yıl ilk olarak fındık meyvesinde başladı. Bu manada 90 üreticimizle uygulamaya başladık. İnşallah bu kapsamda üretici sayısı artacak. İyi tarım uygulamaları ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü iyi tarımın temelinde güvenilir yetiştiricilik var. Eğer güvenilir bir yetiştiricilik yapılırsa tüketiciye de güvenilir, sağlıklı, hijyenik gıdayı da sunarız.”
İYİ TARIM UYGULAMALARI
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ise, “İyi tarım uygulaması denildiğinde ilk olarak akla sanki normal tarımdan farklı sistem algısı oluşmaktadır. Kimyasal mücadele, suni gübreleme gibi uygulamaların tamamı iyi tarım uygulamalarında da vardır. Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşam ile birlikte artan gelir düzeyi ve eğitim düzeyi güvenli gıdanın tüketiminde önemi artırmıştır. Tüketiciler direkt olarak tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere satın aldıkları bütün gıda ürününden emin olmak istiyor. Bu bilinç ile gerek doğrudan tarımsal ürünlerin gerekse işlenmiş gıdaların güvenliği ürettiği gıdanın garantisini tüketiciye sunabilmek için bir takım sistem ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Tam da bu noktada iyi tarım uygulamaları karşımıza tüketiciler için bir çıkış yolu oluştur” şeklinde konuştu.
PROJE SÜRESİ ÜÇ YIL
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Ordu’da 90 üreticinin bu uygulamaya geçtiğini belirterek şunları kaydetti: “İyi tarım uygulaması denildiğinde ilk olarak akla sanki normal tarımdan farklı sistem algısı oluşmaktadır. Aslında iyi tarım uygulamaları tarımın ta kendisidir. Alternatif bir üretim modeli değildir. Sadece ne oranda kullanılacağı bir sistemdir. İlimizde nisan ayında 90 fındık üreticisi uygulamaya başlamıştır. Proje süresi 3 yıldır. Çiftçilerimize budama, ilaçlama, gübreleme gibi konularda çiftçimize eğitim verilmiştir. Proje şu anda merkez ilçede 25 Gülyalı ilçemizde 15, Gürgentepe’de 10, Ulubey’de 20, Fatsa’da 20 çiftçimiz ile devam etmektedir.”
Konuşmaların ardından üreticilere sertifikaları protokol tarafından verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz