Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye bugün dünyadaki bütün ekonomilerden pozitif şekilde ayrışmış, ekonomik krizi fırsata çevirmiştir" dedi.
Çağlayan, Mersin Limanı'nda düzenlenen "İyilik Gemisi Batı Afrika Yolunda" yardım kampanyası çerçevesinde gemi uğurlama töreninde, organizasyona 100 tonluk gıda yardımında bulunulduğunu söyledi. Kampanyanın "yardım seline" dönüştüğünü belirten Çağlayan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansını (TİKA) ve Türk Kızılayı devreye aldık. Moritanya, Senegal ve Nijer'de ihtiyacı olan kardeşlerimize toplam 20 milyon liradan fazla gıda yardım malzemesi götürülecek. Buradaki insanların hangi dine mensup oldukları, ırklarının, meşreplerinin ne olduğu hiçbir şekilde bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren tek boyutu Allah'ın yaratmış olması" dedi.
-"Ülkemizle ne kadar iftihar etsek azdır"-
Anlamlı bir kampanyayla toplanan yardımı gönlü geniş insanların olduğu Mersin'den gönderdiklerini dile getiren Çağalayan, "Bu gemide Moritanya, Senegal'e ayrı ayrı 2 bin ton şeker gidiyor. Nijer'e 2 bin 750 ton şeker, 2 bin 950 ton da un sevk ediyoruz. Umut ediyoruz ki; yardımlar ihtiyacı olan insanlara en kısa sürede dağıtılacak ve amacına ulaşacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin ihtiyacı olan bütün insanlara yardım elini uzattığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Dünyada ekonomik krizin en derin şekilde yaşandığı 2012'de OECD ülkelerinin birçoğu yardım bütçelerini kıstı. Ülkemiz ise geçen yıl ihtiyacı olan ülkelere karşılık beklemeksizin Allah rızası için 2,5 milyar dolar yardım yaptı. Ülkemizle ne kadar iftihar etsek azdır. Türkiye bugün dünyadaki bütün ekonomilerden pozitif şekilde ayrışmış, ekonomik krizi fırsata çevirmiştir. Avrupa'da 4 yılda 4 milyon insanın işini kaybettiği bir ortamda ülkemiz 4 yılda 5 milyon istihdam sağlamıştır."
Çağlayan, hükümet olarak Afrika kıtasına bakışlarının farklı olduğunu dile getirdi.
-"Afrika'nın tüm değerlerini çaldılar"-
Sadece gıda yardımında değil sağlıkta, alt yapıda, üst yapıda teknolojide Afrika'nın her yerinde, her ülkesinde ciddi şekilde yer aldıklarını vurgulayan Çağlayan, "Afrika'ya ticaret hacmini en fazla artıran ülkelerden biriyiz. 10 yıl önce Afrika ile ticaret hacmimiz 10 milyar dolardı. Geçen yıl itibarıyla dış ticaret 23 milyar doları geçmiştir. Türk insanı 20 milyar dolardan fazla da yatırım yapmıştır. Bunları yapmaya devam edeceğiz. İnsanların ırkına rengine, dinine, diline bakmaksızın devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Osmanlı'nın Afrika'da önemli eserler bıraktığını anımsatan Çağlayan, şöyle konuştu:
"Ama maalesef Osmanlı'dan sonra Afrika'ya giden batılılar, Afrika'nın tüm değerlerini çaldılar. Batılılar Afrika kıtasına baktıkları zaman sadece toprağın altını gördüler. Onlar Afrika'ya baktıkları zaman zengin petrol yataklarını, maden yataklarını gördüler. Bugün hiç bir şey bırakmadılar. Ama Osmanlı ve Türkiye'nin bakış açısı batılıların tam tersi olmuştur. Biz Afrika'da yerin altına değil üstüne bakıyoruz. Yerin üstündeki insanlara nasıl daha fazla destek vereceğimizi düşünüyoruz."
Konuşmaların ardından yardım kampanyasına katkı sağlayan kuruluşlara plaket verildi.
Programa, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Nihat Adıgüzel, Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü ve iş adamları katıldı.
Bu arada Çağlayan, limandaki tören öncesinde Suphi Öner Öğretmenevinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce düzenlenen Anneler Günü kutlama etkinliğine katıldı.
Çağlayan etkinliğe katılan annelere gül dağıttı.
Muhabir: Mustafa Çiftçi / Zuhal Uzundere Kocalar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz