HABER

"İyimserlik havası sonuç vermedi"

İSTANBUL (İHA) - Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, doğrudan yatırımcılar açısından 2002 yılının ilk aylarında başlayan iyimserlik havasının sonuç vermediğini söyledi.

YASED'in, eylül ayı barometre sonuçlarını ve son ekonomik gelişmeleri İHA'ya değerlendiren Yöneyman, "2002 yılının ilk dört ayı hayli beklentili geçti. Mayıs ayından itibaren yaşanılanlar bizi seçim sürecine getirdi. Doğrudan yatırımcılar açısından 2002 yılının ilk aylarında başlayan iyimserlik havası sonuç vermiyor" dedi.

Mart-Nisan-Mayıs aylarında yabancı yatırımcıları ilgilendiren toplantılar gerçekleştirildiğini hatırlatan Yöneyman, "Ancak bu toplantıların devamı gelmedi. Ayrıca, Yabancı Sermaye Kanunu çıkarılmadı. 18 Temmuz'da Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nın iptal edilmesi de olumsuz bir etki yaptı" diye konuştu.

2002 yılında Türkiye'de yabancı ve milli yatırımların durduğunu ifade eden Faruk Yöneyman, "Herşeye rağmen Türkiye kendi dinamizmi ile yüzde 4 kalkınma hızını yakalayacak güçte. Önümüzün açılabilmesi için ulusal ve yabancı yatırımların bir an önce yapılması şart. Kalkınma hızı 2003 yılında yüzde 7 olmalı derken, tahminlerde ancak yüzde 4 civarında kalacağız. İşte bu aradaki fark yatırımlarla doldurulmalı" dedi.

Türkiye'nin 2001 yılını 3.2 milyar dolarlık yatırımla bitirdiğini kaydeden Yöneyman, "2002 yılının ilk dört ayında 75 milyon dolarlık yatırım girdi. 2003 ortasına kadar zorunlu yatırımlar dışında önemli yatırımların girmesi beklenmemeli" diye konuştu.

Ortadoğu'da çıkabilecek bir savaş öncesi üyeleriyle bir istişare toplantısı yapmadıklarını söyleyen Faruk Yöneyman, "Bizim ümidimiz böyle bir gelişmenin yaşanmaması. Çalışmamızı gelecek 6 aya göre planlıyoruz. Kurulacak hükümetin ortaya koyacağı tavır çok önemli. Yatırımları seçim sonrası oluşacak politikalar ortaya koyacak. Karamsar yaklaşmamaya çalışıyoruz. Tabi ki operasyonun müspet bir sonuç doğurmayacağının bilincindeyiz. Ancak, Türkiye 100 milyar dolar kaybeder gibi bir iddiaya da katılmıyoruz" dedi.

Avrupa Birliğinin Türkiye'nin üyeliği konusundaki ilerleme raporundan basına yansıyan bölümünü de değerlendiren Faruk Yöneyman, "Türkiye'nin artık AB çizgisinden dönme şansının olmadığına inanıyorum. Önümüzdeki günlerde Financial Times'ta bütün üyelerimizin Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir ilanı çıkacak. Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda spesifik bir tarih belirlenmesi yerine bir takvimin ortaya konulması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Yeni hükümetten en büyük beklentilerinin atıl kalan konuların dışında yeni dönemle ilgili niyet ve politikalarının en açık şekilde ortaya konması gerektiğini vurgulayan Yöneyman, "Mevcut yatırımcının sorunları çözüme kavuşturulmadan yeni yatırımcı getirilemez" dedi.

Toplantıya katılan Credit Agricole İndosuez Türk Bank'ın Genel Müdürü Gilles Serra ise Türkiye'de enflasyonun yüzde 35'lerde seyretmesinin sevindirici olduğunu ifade ederek, "Enflasyonun yüzde 68'den yüzde 35'e düşmesi büyük başarı. Ancak biz yabancı yatırımcılar için yeterli değil. Yüzde 6'lık bir enflasyon kabul edilebilir bir enflasyon oranıdır. Yeni hükümetten öncelikle, bugüne kadar sürdürülen ve başarılı kabul ettiğimiz çabaların devamını bekliyoruz" diye konuştu. Gilles Serra, enflasyonun 2005 yılında normal seviyeye çekilmesi beklentilerini de dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler