SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dahiliye Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Numan Tamer, guatr hastalığıyla ilgili bazı uyarılarda bulundu. Guatr hastalığının özellikle Burdur ve Isparta illerinde fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tamer, iyot eksikliğinin giderilmesi için deniz ürünleri ve iyotlu tuz tüketilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın 2000 yılından itibaren hastalığa karşı, tuzlara iyot konulmasına karar verdiğini belirten Tamer, "İyot eksikliği guatr hastalığına neden oluyor. Bu da insan hayatı için tehlike arz ediyor. Bir insanın günde 100, 150 mg iyot alması gerekli. Bir de iyot uçucu bir madde olduğu için iyotlu tuzların ışıktan uzak tutulması ve yemeklere de sona doğru atılması önemli" dedi.
Ameliyatların cerrah hekimlerce yapılması gerektiğini vurgulayan Tamer, aksi taktirde hastalarda ses kısıklığı, ellerde ayaklarda kasılma gibi problemlerin ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Guatrla ilgili olarak bazı hastalarda terleme, titreme, çarpıntı gibi sorunlarla karşılaşıldığında zehirli olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Tamer, bu durumda hastaların zaman kaybetmeden uzman hekimlere başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.