Denizli İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, yaptığı yazılı açıklamada, her toplumun temel amacının sağlıklı bir nesil ve geleceğe sahip olmak olduğunu belirterek, "Sağlıklı bir nesle sahip olma, sağlıklı bir doğum ile başlar, çocukluk, ergenlik ve gençlik süreçlerinde sağlığın korunması ve geliştirilmesiyle sağlanabilir" dedi. Sağlığın korunmasında ve gelişmesinde temel koşullardan en önemlisinin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu ifade eden Taş, "İyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli bir elementtir" şeklinde konuştu.
İyot yetersizliği hastalıklarının, özellikle toprağında yetersiz iyot olan bölgelerde görüldüğünü söyleyen Taş, "Vücudun iyoda ihtiyacı çok az miktarda olup bu miktar yaşam için önemlidir. Vücut için bu kadar önemli olan iyot, yeteri kadar alınmadığı zaman çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların başında guatr vardır. Guatr oluşmasında en büyük etken, toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. İyot eksikliği; düşüklere, ölü doğumlara, erken ve düşük ağırlıklı doğumlara neden olur. Bebeklerde bağışıklık yetersizliği, bebek ölümlerinde artış, sağırlık ve dilsizlik görülür. İyot eksikliğinin bebeklik çağından sonra da çocukların ve erişkinlerin beden ve zeka gelişimini engelleyici etkileri vardır" dedi.
Türkiye'de su ve toprakta yeteri kadar iyot bulunduğunu belirten Taş, "Ülkemizde toprak erozyonu, sel baskınları gibi nedenlerle su ve toprakta yeteri kadar iyot bulunmaktadır. İyot, yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alınabilir. Bu nedenle toprakta yetişen besinlerden vücudun ihtiyacı olan iyot alınmalıdır" diye konuştu.
Kaynak: İHA