Çeşitli disiplinlerden uzmanları aynı platformda buluşturarak kaynak tanımlama ve erişim konusunda yol haritası belirlemeyi amaçlayan 1. Uluslararası Semantik Ağ ve Üst Veri Sistemleri Konferansı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ev sahipliğinde 7-8 Mart 2013 tarihlerinde yapıldı.
Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, yazılımcılar, bilişim uzmanları, bilgisayar mühendisleri ve kütüphanecilerin katılımının yanı sıra yurtdışından da konunun uzmanları konferansa yoğun ilgi gösterdi. İYTE tanıtım filmiyle başlayan konferans, Türkiye'de bu alanda yapılan ilk toplantı olma özelliğini taşıyor. RDA (Resource Description and Access) kataloglama sistemi, kütüphaneler arasında geliştirilmesi planlanan ortak dil hakkında farklı görüş ve sunumların yapıldığı konferansta katılımcıların konuyla ilgili farklı fikirleri de tartışıldı.
İYTE Kütüphane Gösteri Merkezinde düzenlenen konferansta, web içeriklerinin sadece doğal dillerde değil, aynı zamanda ilgili yazılımlar tarafından anlaşılabilir, yorumlanabilir ve kullanılabilir bir biçimde ifade edilebileceği, böylece bu yazılımların veriyi kolayca bulmasını, paylaşmasını ve bilgiyi birleştirmesini sağlamayı amaçlayan, semantik ağın güçlü ve zayıf yönleri farklı boyutlarıyla ele alınarak katılımcılar bilgilendirildi.
İki gün süren konferansın açılış konuşmasını İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden yaptı. İYTE’nin her daim ilklere sahne olacağının altını çizen Güden, ilk defa düzenlenen konferansın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 20 yıl önce kataloglardan isim arayarak istenilen yayına ulaşıldığını şimdi ise herkesin kendi bilgisayarından dilediği makaleyi inceleyebildiğini belirten Güden, bilginin üretilmesi ve kullanılmasının yanısıra dağıtımının da önemli olduğunu söyledi.
Nicel araştırmalar hakkında yaptığı çalışmalarla haklı bir ün kazanan Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Bilgi Okulu emekli öğretim üyesi Profesör Michael Bucklan "Gelecek Nesil Kütüphane ve Bilgi Hizmetleri" isimli sunumu yaptı. Bilgiye erişimin düzenlenmesi için zaman içinde kaydedilen gelişmeleri özetleyen Buckland konuşmasında, kataloglamada uluslar arası standart bir sistem kullanılması gerektiğini belirtti. Günümüzdeki yayın anlayışının, geleneksel yayın anlayışının önünde olduğunu ifade eden Buckland sunumunda “basit, net, yardımcı ve güzel olan kabul görüyor. Bu sıfatları unutmayın” dedi.
İYTE Kütüphane Daire Başkanı Gültekin Gürdal, “neden semantik web, neden metadata, araştırma verisi, açık veri, açık erişim” başlıklı sunumunda dünyadaki tüm araştırmacıların hiçbir engel olmadan paylaşabildikleri ve kullanabildikleri veri tabanının sistemle entegre olması gerektiğine değindi. Gürdal sunumunda şunları kaydetti: “araştırma verisinin; paylaşımı, değişimi, kullanımı, yeniden kullanımını standartlara uyum ve keşfedilebilirliği kolaylaştırarak uluslararası veri odaklı yenilik ve keşfi hızlandırmaktır. Bu sağlanacak altyapı, politika, uygulama, standartlar geliştirilmesi ve benimsenmesi yoluyla olacaktır.
Bilgiye erişimin önemini vurgulayan ve bilgi hizmetleri açısından kullanıcı merkezli bir yapının oluşturulmasına katkı sağlayan yeni uygulamaların ele alınarak yapılması gerekenlerin irdelendiği konferansta ayrıca, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaşar Tonta, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Dikenelli, , Atılım Üniversitesi'nden Orçun Madran, SOFTIN Teknoloji'den Dr. Tuğkan Tuğlular'ın da aralarında bulunduğu konuşmacılar, semantik ağ ve üst veri sistemleri ile ilgili bilgilerini paylaştı.
Elektronik bilgi kaynaklarının keşfedilmesi, düzenlenmesi ve kullanıma sunulması konusundaki çalışmaların masaya yatırıldığı konferans, İYTE Rektörlüğü tarafından verilen kapanış kokteyli ile sona erdi.
Çeşitli disiplinlerden uzmanları aynı platformda buluşturarak kaynak tanımlama ve erişim konusunda yol haritası belirlemeyi amaçlayan...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz