İZMİR (İHA) - İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, dar gelirli vatandaşlara konut edindirmek amacıyla kurulan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) rantı yüksek konutlara yöneldiğini öne sürerek, hükümetten sosyal konut hamlesi başlatmasını ve konut bakanlığı kurmasını istedi.
Emlak ve kira artışlarını değerlendirmek için Kaya Prestij Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen İZEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, ülkedeki konut açığının Toplu Konut İdaresi ile kapatılmasının mümkün olmadığını ileri sürdü. Finansal yatırım araçları getirisinin düşmesi ile emlak satışlarında ciddi bir artış olduğunu dile getiren Akgün, bu nedenle son birkaç yıl sıkıntılı dönemler geçiren emlak ofislerinin yüzünün güldüğünü kaydetti. Enflasyondaki düşüşe karşın kira fiyatlarının daha yılın ortasında olunmasına rağmen yüzde 50'lere varan oranda arttığını da belirten Rıdvan Akgün, bu artışın enflasyonu körükleyeceğini söyledi. Kira artışının yasa ile düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Akgün, "AK Parti hükümetinin, yürürlükten kaldırılan Kira Yasası'na yeniden el atıp, enflasyona endeksli somut kira artışı olması konusunda tavrını ortaya koyması gerekmektedir. Başta tarif edilen kira artışı oranları, mahkemeleri rahatlatacaktır. Çünkü bu anlaşmazlıktan dolayı binlerce dava sürüp gitmektedir. Mülk sahiplerinin yapacakları tasarruf haklarımız ellerimizden alınıyor, hükümet karışmasın gibi itirazların dikkate alınmaması gerekmektedir. Hükümetin sadece konutlarda kira artışını merkezi olarak tarif etmesi, işyerlerinde ise serbest bırakması daha uygun olacaktır" diye konuştu.
İzmir'de merkezi semtlerdeki kiraların 300 ile 800 milyon, İzmir'in tepelerinde kurulan sosyal konutlarda ise 100 ila 250 milyon lira arasında değiştiğini kaydeden Rıdvan Akgün, şehir merkezinde bulunan kiralık konut sahiplerinin ekonomik durumlarının iyi olmasından dolayı yüksek kiralar talep ettiğini ve uygun müşteri çıkıncaya kadar da konutlarını boş beklettiğini anlattı.
Finansal araçların getirisinin azalması ile mülk alıp kiraya vermenin bir yatırım aracı haline geldiğini söyleyen Akgün, "Konut açığının milyonları geçmesi sebebiyle arz ve talep dengesinin oturmayışı, kira fiyatlarını körüklemeye devam edecektir. Memura yılda yüzde 15 zam yapılan bir zamanda, kira fiyatlarının yüksek olması önümüzdeki yıllarda bir denge unsuru kurulmadığı takdirde sosyal patlamalara sebebiyet verecektir. Sosyal konut üretmesi amacıyla kurulan TOKİ'nin Mavişehir gibi rantı yüksek yerlerle ilgilenmesi sonucunda, halkın ihtiyacı olan sosyal konutları üretip konut açığını kapatması yüz yılda bile düşünülemez. Hükümet sosyal konut hamlesini hemen başlatmalı ve bu konuyu ciddiye alıp Konut Bakanlığı'nı hemen kurmalıdır" ifadelerinde bulundu.