HABER

İzinsiz fındık ve çay dikene ceza

TRABZON (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu, geçen dönem yasalaşamayan ancak bu dönem Hükümet tarafından yeniden Meclise sunulan temel ceza mevzuatına uyum öngören yasa tasarısını kabul ederken, yasa tasarısının yene maddeleri arasında Karadeniz'in temel iki ekonomik ürünü olan fındık ve çay konusunda yeni bahçe açılımları halinde para cezaları getirilmesi de yer alıyor.

TBMM'ye sunulacak tasarıda, İzin almadan fındık bahçesi kuranlara 700 YTL, ruhsatsız çay bahçesi kuranlara, çaylıkları söktürüldüğü gibi, her dekar için 400 YTL idari para cezası verilmesi bulunuyor.

Halen resmi kayıtlara göre 600 bin, gerçekte ise 750 bin hektar civarında bir alanda fındık üretiminin yapıldığı ülkemizde, 1983 yılında çıkarılan 'Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkındaki Kanun'a, daha sonra 2001'de Bakanlar Kurulu ile yayınlanan, fındık dikimi yapılabilecek alanlara rağmen, özellikle Orta ve Batı Karadeniz'de fındık dikimi hızla devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, önceliğin yasa yapmak değil, yapılan yasayı uygulamak olması gerektiğini söyledi. Şimdiye kadar çıkarılan yasaklı ve teşvikli yasaların hiçbirinin uygulanmadığının altını çizen Cirav "Bu nedenle durum ortadadır. Şayet izinsiz fındıklık oluşturanlara verilecek para cezası yasası uygulanabilirse, bunun Ünye'nin doğusundaki ana üretim bölgesindeki üreticilerin yararına olacağı kanaatindeyim. Çünkü, başta Samsun'un Bafra ilçesi olmak üzere, Orta ve Doğu Karadeniz'de yeni bahçeler tesisi hızla sürüyor. Doğu Karadeniz'de yeni bahçe yapımı yok denecek düzeydedir. Hatta belki de azalmaktadır" dedi.

Batıda devlete ait arazilere ve yılda 2-3 ürün alınabilecek verimli topraklara fındık dikiminin hızla devam ettiğini vurgulayan Mehmet Cirav "Bu durum üretim fazlasını ortaya çıkarmaktadır. Devlet, önceden çıkardığı yasaların uygulanmasında şimdiye kadar neler yaptı? Önce bunu sorgulamalı. Gereğini yerine getirmeli. Sonra, gerekli tespitleri yaparak fındık envanteri çıkarılmalı. Ünye'nin batısındaki alanlarda yeni dikimler mutlaka bir şekilde durdurulmalı. Ama ceza ile ama geçmişte çıkarılan yasaların devreye sokulması ile. Gereken yapıldıktan sonra 700 YTL veya daha farklı ceza uygulanması doğru olabilir" diye konuştu.

ÇAYDAKİ DURUM Resmi kayıtlara göre, Doğu Karadeniz'deki 767 bin dekar alanda çay üretiminin yapıldığı ülkemizde, yeni çaylık açanlara verilmesi teklif edilen 400 YTL'lik ceza konusu da tartışmaya neden oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Üstün, böyle bir kararı uygulamaya koymadan önce devletin yapması gerekenler olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Devlet önce devletliğini yapsın. Birincisi, 1994'den sonra açılan çaylıklara ruhsat verilmedi.Önce onların ruhsatlandırması tamamlanmalı. Sonra bu düşünülebilir. Ama ondan önce düşünülmesi gereken, Türkiye'de üretim fazlası olmamasına rağmen, kuruçayda nasıl arz fazlalığı oluştuğudur. Bunu da herkes biliyor. Sınırlarından ve kapılarından 40-50 bin ton çayın kaçak girişini önleyemeyen devlet, önce bu soruna el atsın. Kaçak çay girişinin önünü kesemeyenler, böyle tedbirler alıyor, Türk çiftçisinin, tek ürüne dayalı üretim yapan çay üreticisinin önünü kesiyorlar. Kaçak çay girişini önleyemeyen devlet piyasada fazlalığa,haksız rekabete ve vergi kaybına neden oluyor".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler