Kültür Bakanlığı müfettişleri, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde inanılmaz bir gerçeği ortaya çıkardı. Çeşitli dönemlere ait 146 parça tarihi eserin, çok sayıda heykel, heykel başları ve figürlerin de orijinallerinin yerine konulmuş kopyaları olduğu tespit edildi.
Müzede yapılan sayımda bazı eserlerin kopyaları ile değiştirildiğinin ortaya çıkmasından sonra, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, iki arkeolog hakkında soruşturma başlatarak, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Edinilen bilgilere göre, yürütülen bir soruşturma kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde inceleme başlattı. Müfettişler müzedeki eserleri inceleyerek envanter kayıtlarını gözden geçirdiler ve eserlerin sayımları yapıldı. Sayım sonucunda, laboratuar kısmında çok sayıda eser bulundu. Eserleri inceleyen müfettişler, bunları müze envanteriyle karşılaştırdı.
Çeşitli dönemlere ait 146 parça tarihi eserin, çok sayıda heykel, heykel başları ve figürlerin de orijinallerinin yerine konulmuş kopyaları olduğu tespit edildi. İncelemede, bulunan eserlerin envanter kayıtlarında yer almadığı, kayıtlarının olmadığı ve müze müdürlüğü tarafından da bilinmediği ortaya çıktı. Müfettişlerin konuyla ilgili bilgisine başvurdukları laboratuarda görev yapan arkeologlar M.K. ve S.Ö, eserlerin, İzmir Ticaret Odası Tarih Müzesi'nin koleksiyonuna kaydetmek için teslim alındığını ifade etti.
İzmir Ticaret Odası'na sorulması üzerine gelen cevapta İzmir Ticaret Tarih Müzesi için İzmir Müze Müdürlüğü'nden 2003-2004 yılları arasında bilimsel ve teknik olarak destek aldıklarını, fakat 2004 yılından bu yana herhangi bir temasta bulunmadıklarını, söz konusu eserlerle de bir ilgileri olmadığını bildirildi. Bunun üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Arkeologlar M.K. ve S.Ö.'nün, eserleri yasa dışı yollardan temin ettiklerinin anlaşıldığını belirtip, arkeologlar hakkında gerekli işlemin yapılmasını istedi.
MÜZENİN KAPISINA MÜHÜR VURULDU
Kültür Bakanlığı'na bağlı İzmir Arkeoloji Müzesi'nde 300'e yakın tarihi eserin kopyalarının değiştirilmesi ve bazılarının kaybolmasının ortaya çıkması ardından, müzenin kapısına kilit vurularak mühürlendi.
ADLİ SORUŞTURMA BAŞLADI
Müzede yaşanan tarihi eserlerin koybolması olayı ardından, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, 20.12.2006 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na arkeolojlar M.K ve S.Ö hakkında 2863 sayılı tarihi eserlerin korunması kanununa muhalefet suçundan haklarında soruşturma yapılmasını istedi. Savcılık olayla ilgili soruşturmasını sürdürürken, müzeden 186 değişik eserin bulunmadığını ve bazı eserlerin kopya olduğu tespit edildi. Müfettişlerin incelemesi ardından Arkeoloji müzesi ziyaretcileri kapatılırken, kapıya kilit ve mühür vuruldu.
EMEKLİ OLMUŞLAR
Diger yandan 300'e yakın tarihi eserin kopyasını koyduğu iddia edilen arkeolokların 6 ay önce emekli olduğu ortaya çıktı. Müfettişler çalının ve kopyalanan 300'e yakın eserin listesini İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne verdi. Listede ismi geçen eserler şunlar, Sakallı insan figürü, sikke, obje, heykel, ayna,kandil,bilezik, fosil, kemer, toka, kuş figürü, göz yaşı lambası, testi, mühür ve sapan taşı.