YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem hazırlığı çalışmalarını açıkladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Van'da meydana gelen depremden sonra kendi yaptığı depreme hazırlık çalışmalarını açıkladı. Şehrin...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Van'da meydana gelen depremden sonra kendi yaptığı depreme hazırlık çalışmalarını açıkladı. Şehrin 1. derece deprem kuşağında bulunmasından dolayı çalışmaların aralıksız sürdüğü, bu kapsamda imardan şehir dönüşümüne, İzmir Körfezi'ndeki hareketliliğin bilimsel takibinden arama kurtarma çalışmalarına kadar bütün hazırlıkların yapıldığı belirtildi.
Depremlerden sonra değil, önce tedbir alınmasının önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Biz de üniversiteler ve ilgili kuruluşlarla yaptığımız işbirlikleriyle bu konuya önemle eğiliyoruz. Hem araştırma projelerini destekliyor hem de bu çerçevede ortaya çıkan verileri titizlikle değerlendirerek, bilimin ve aklın rehberliğinde gereken neyse yapıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bakanlar Kurulu'ndan onay geldiğinde gecekondu bölgelerini, yapımı tamamlanan ve devam eden proje alanlarımıza taşıyacağız." dedi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN DEPREME HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Boğaziçi ve İstanbul Teknik üniversiteleriyle birlikte RADIUS (Deprem Master Planı) projesi hazırlandı. 2007 yılında başlayan proje kapsamında Urla'dan itibaren körfezi çevreleyen bölgeye 21 adet deprem kayıt istasyonu kuruldu. İzmir'deki mevcut yapı stoğu envanterini ortaya çıkarmak için Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte çalışma hazırlandı. Pilot bölge seçilen Balçova ve Seferihisar ilçelerinde yapı stoğu envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi için ortak hizmet projesi protokolü yapıldı.
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile birlikte "İzmir İç ve Orta Körfezinin Batimetrik ve Sismik Özelliklerinin Ortaya Çıkarılması ile İzmir Körfezi'ndeki Akıntı Sisteminin İncelenmesi ve Modellenmesi Projesi" hazırlandı. Mayıs 2009'da imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen araştırmalar, körfezin akıntı sisteminden batimetrik (derinlik) özeliklerine, jeolojik ve deniz tabanı morfolojisinin ölçülmesiyle aktif teknotik hareketlerinin tespit edilmesinden sıcak su çıkışlarına kadar birçok veriyi ortaya koydu.
Yeni imara açılan alanların jeolojik ve jeoteknik etüt raporları çıkarıldı. İmar Yönetmeliği'nin yanısıra Türkiye'de ilk defa Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırlandı. "Coğrafi Bilgi Sistemleri" projesine bağlı olarak bilgisayar programı yardımıyla ruhsatsız yapılar için ilçe belediyelerince yürütülen işlemler izleniyor. Büyükşehir Belediyesi, yetki alanındaki 21 ilçeyle "İzmir Kent Bilgi Sistemleri" protokolü imzalayarak imar, altyapı ve emlak vergisi çalışmalarında mülkiyet, adres, harita ve imar bilgilerinin tek havuzda toplanmasının önünü açtı.
420 bin metrekare alan üzerinde bulunan Kadifekale heyelan bölgesi boşaltılarak, rekreasyon alanı olarak düzenlemeye başladı. Bölgede kamulaştırılması tamamlanan yapılardan bin 760'ı yıkıldı. Proje kapsamında toplam bin 968 konut yıkılacak.
Karşıyaka ilçesi Yalı Mahallesi'nde sağlıksız konutlarda oturanlar Büyükşehir ve Karşıyaka belediyeleriyle TOKİ işbirliğinde Örnekköy'de yapılan 800 adet sağlıklı binaya taşındı.
Gürçeşme Kentsel Yenileme Projesi kapsamında jeolojik açıdan sakıncalı 1,5 hektarlık alanda düzenleme yapılacak. Bölgedeki 120 binanın bir kısmı, tehlikeli olduğu için sahipleri tarafından boşaltıldı. Kamulaştırma çalışmaları ve yıkımların ardından ağaçlandırmaya başlanacak.
Yeşildere'de jeolojik açıdan sakıncalı 2 hektarlık alanda yenileme projesi uygulanacak. Kamulaştırmaya yönelik kanuni çalışmaların ardından bölge ağaçlandırılacak.
Cennetçeşme, Aktepe Emrez, Örnekköy, Ege Mahallesi, Bayraklı, Ballıkuyu ve Uzundere bölgelerinde de uygulanacak şehir dönüşüm çalışmalarının başlaması için Bakanlar Kurulu onayı bekleniyor.
AKS 110 ekipleri, yüksek teknolojiye sahip donanımlı araç gereç ve elemanlarıyla ihtiyaç duyulacak durumlara her an hazır durumda. İzmir'deki 428 okulda yapılan eğitim çalışmalarıyla AKS 110 kolları oluşturuldu. Liselere yönelik uygulamalı deprem eğitiminden, bugüne kadar 3 bin 500 öğrenci geçirildi. Öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildi. Deprem simülatörüyle deprem anında yapılması gerekenler öğretildi.
Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu "İzmirNET", Türkiye'nin en büyük bilgisayar ağları arasında yer alıyor ve şehirdeki MOBESE sisteminin de temel altyapısını oluşturuyor. İzmirNET projesinin altyapı uzunluğu, 2011 yılı sonuna kadar bin kilometreye ulaşacak.
Toros Kriz Yönetim Merkezi, sahip olduğu teknolojik altyapı ve donanım sayesinde afetlere sistemli ve hızlı bir şekilde müdahalede bulunabilecek yapıda. Şehrin çeşitli noktalarına kurulan kamera sistemi Basmane, Üçyol, Kızılçullu, Konak, Eşrefpaşa, Alsancak ve Çankaya meydanlarından bu merkeze görüntü aktarıyor.
Belediye, doğal afet ve krizlerde anında müdahale etmek amacıyla Sayısal Trunk Telsiz Sistemi'ni hayata geçirdi. Sistem, Büyükşehir'in 50 kilometre çaplı sorumluluk alanında kesintisiz ses ve veri iletişimi sağlayacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler