İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi’nin iddialarına konu olan, 13 gün içinde Belkahve’deki beş taşocağına ruhsat verilmesinin tamamen kanuni çerçevede yapıldığını açıkladı. Bu ruhsatların Belkahve’nin kurtarılması amacıyla hazırlanmış protokole göre verildiğini ve bölgede yaklaşık 40 yıldır devam eden problemin çözümü için atılan somut adımların bir sonucu olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Protokol hükümlerini olduğu gibi yerine getiren ve taşınan firmalara ruhsat verdik, taşınmayan firmalara değil. Sayın Başkan’ın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği konu ise Özel İdare’nin, bölgeden taşınmamış bir firmanın ruhsat başvurusunu reddetmeyip gündeme alması ve ruhsatlandırılmasıyla ilgili olarak kurumumuzdan görüş istemesi üzerine duyulan endişelerdir. İl Özel İdaresi’nin Sayın Genel Sekreteri tarafından dağıtılmış basın açıklamasının son paragrafında yer alan, ‘Yasaların emrettiği hukuki mevzuat çerçevesinde firmalarla karşılıklı anlaşma ve protokollerle sorunun çözüleceği umut ve hedefini devam ettirme’ düşüncesini ise memnuniyetle karşılamaktayız.”
Söz konusu bölgedeki taşocakları ve tesisleri 1996 yılında kapatılmasına rağmen sonraki 10 yılda, kanunen kapalı ve çevre düzeni açısından bozulmuş olan bu alanlarda rehabilitasyon çalışmaları yapılamadığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Sorunun aynı bölge içinde çözümlenmesi ve bozulmuş alanların doğal dokuya uygun hale getirilmesinin sağlanması amacıyla Belkahve bölgesindeki taşocaklarının, kırma eleme tesislerinin taşınması ve mevcut alanların rehabilitasyonu projesi, tüm meslek odalarının mutabakatı çerçevesinde uygulamaya konulmuştur. Projenin amacı, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki Belkahve bölgesinde yer alan taşocağı ve mıcır tesislerinin bütün tedbirleri alarak olası çevre kirliliğinin en aza indirilmesi suretiyle taşınması, kapatılan ocak alanlarında kötü işletme şartlarıyla oluşmuş bozuk-tehlikeli topografyanın düzenlenmesi, doğal dokuya uygun yeşil alan haline getirilmesidir. Bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak, bölgede yer alan beş adet işletme ile belediyemiz arasında Belkahve Bölgesinde Bulunan Taşocaklarının, Kırma-Eleme Tesislerinin Taşınması Konusunda Tüm Şirketlerin Uuyması Gereken Kurallara İlişkin Protokol, 24.04.2007 tarihinde imzalanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nce hazırlanan projeye göre kapatılan ocak alanlarının rehabilitasyonu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nce hazırlanan projeye göre bitkilendirme çalışmaları yapılmıştır ancak işletmelerin protokol hükümlerinde yer alan yasal izinleri (ÇED, orman izni vb.) alma ve tesis kurulum çalışmalarının uzaması nedeniyle işlemler, protokolde belirtilen süreçlerde tamamlanamamıştır. Çalışmalarını tamamlayan, gerekli önlemleri alan, ruhsat başvurusunda bulunarak tüm yasal bilgi ve belgeleri sağlayan işletmelere ise belediyemizce ruhsat ve deneme izinleri verilmiştir. Bu da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 'Protokolün şartlarına uyulduğunda, protokolün amacı doğrultusunda en kısa sürede ruhsatlarınız verilecektir.' sözü gereği yapılmıştır. Yani ortada, iddia edildiği gibi ‘çelişkili’ bir durum yoktur. Aksine İzmir’in 40 yıllık sorunu olan Belkahve bölgesinin kurtarılması konusunda atılmış önemli bir adımdır. Öte yandan bölgede faaliyet gösteren belediyemize ait İzbeton A.Ş., çevre kirliliğini önlemeye yönelik tedbirleri alarak Çevre ve Orman Bakanlığı İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden 31.08.2010 tarihli B Grubu Emisyon İzin Belgesi almıştır. İzbeton’un, Belediyemiz Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğü'ne GSM ruhsat müracaatı mevcuttur. İşletmenin bulunduğu parsellere ilişkin imar uygulamasının tamamlanmasından sonra ruhsatlandırılacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz