İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) öncülüğünde gerçekleştirilen İzmir Kent Sağlık Gelişim Planı’nın hazırlanmasına destek veren Yaşar Üniversitesi (YÜ) İletişim Fakültesi araştırma görevlileri 48 bini aşkın engelli nüfusuna sahip İzmir’de engellileri sosyal hayata bağlayacak yeni bir eylem planı hazırladı.
EXPO 2020 adayı İzmir’de kent gereksinimlerini saptamak, kentte yaşayan insanların yaşam kalitesini yükseltmek ve kentlilik bilincini oluşturmak amacıyla ‘Sağlıklı Kent Platformu’ oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’de eğitim veren beş üniversitenin desteğini alarak İzmir Kent Sağlık Profil Kitabı (2009-2013) oluşturuldu.
İzmir’in çevre, sosyo-ekonomik durumu gibi özeliklerini ortaya çıkaran kitapta Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlileri Göker Gülay, Deniz Bilge ile Dr. İçten Duygu Çallı korunmaya muhtaç çocuklar-gençler, yaşlı nüfus, kadın nüfus ve engeli nüfusu içine alan dezavantajlı gruplar ile kentin sosyo- ekonomik durumunu gösteren rakamları ortaya koydu.
Yaptıkları araştırmalarda çeşitli resmi kuruluşlar arasında çelişen bilgileri ortadan kaldırdıklarını ve daha doğru rakamlara ulaştıklarını kaydeden Deniz Bilge, "İzmir’de özellikle engelli nüfusu ve gereksinimleri konusunda çeşitli bilgiler ortada var olmasına rağmen bu bilgiler birbirleriyle çelişiyordu. Öncelikli bu sorunu ortadan kaldırıp dezavantajlı dediğimiz grupların nüfus sayısını ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit etmeye çalıştık. Sonuç olarak da hazırladığımız eylem planında kentte engellilere yönelik rehabilitasyon merkezleri sayısının yetersizliğini tespit ettiğimiz için kısa vadede bu merkezlerin sayılarının artırılması, engelli bireylere yönelik evde bakım modellerinin geliştirilmesi, engelli bireylere hizmet verecek kişilerin engellilik konusunda eğitim almalarının sağlanması, kentte engellilere yönelik çalışma gruplarının çalışma grupları ve bilişim alt yapısının kurulması, bir veri tabanı oluşturularak sürekli veri akışının sağlanması gibi gereksinimleri sıraladık" diye konuştu. Dr. İçten Duygu Çallı da hazırladıkları İzmir’in sosyo-ekonomik durum bildirgesinde yüksek kapasiteli ve çağdaş donanımlı mekanların eksikliklerini tespit ettiklerini söyledi.
Araştırmalarda neler ortaya çıktı:
Yüzde 8,3 yaşlı nüfusa sahip İzmir’de 85 yaş üstündeki kadın nüfusu, erkek nüfusunun iki katı olarak açıklanırken, Türkiye’de bulunan huzurevi ve bakımevi sayısının yaklaşık dörtte birinin İBB sınırları içinde olduğu belirlendi. Yaşlılık aylığı alanların 10 bin 6’sının erkek, 20 bin 132’sinin ise kadın olduğu; yeşil kart sahiplerinin 179 bin 856’sının ise yalnızca yaşlılardan oluştuğu ortaya çıktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 48 bin 329 kişi engelli olarak belirlenirken, en son 2006’da hesaplanan verilere göre engelli nüfusun yalnızca yüzde 75,7’sinin sağlık güvencesine sahip olduğu tespit edildi. İzmir’de 10 bin 270 kişinin ise İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından evde bakım ücretinden yararlandığı belirlendi.
2009 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde belediye meclis üyesi seçilen 879 üyenin 100’ü, İl Genel Meclisi’ne seçilen 121 üyenin 15’i ve seçilen 744 muhtarın 409’unun kadın olduğu hesaplandı.
İzmir ili içerisindeki 41 adet halk kütüphanesinden 27’si büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde konumlanmakta. 2007 yılı sonrası kütüphane sayısındaki azalmaya karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı dört kütüphanede 2 bin 790 okuyucuya ulaşıldığı tespit edildi. Kültür-sanat mekanları açısından bakıldığında ise İBB sınırları içerisinde 7 adet tiyatroya, 5 adet açık hava tiyatrosuna, 1 adet amfitiyatroya, 21 adet kültür merkezine, 23 adet sinemaya, bir adet opera ve bale salonuna ulaşıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz