YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir Körfezi'ndeki Homa Dalyanı 10 Bin Kamyon Taşla Güçlendirildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Homa Dalyanı’nı yaklaşık 10 bin kamyon taşla güçlendirdi. Böylece körfezdeki balık sirkülasyonun...

İzmir Körfezi'ndeki Homa Dalyanı 10 Bin Kamyon Taşla Güçlendirildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Homa Dalyanı’nı yaklaşık 10 bin kamyon taşla güçlendirdi. Böylece körfezdeki balık sirkülasyonun artmasına da önemli bir katkı sağladı. Çalışmaları Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte inceleyen Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, “Birçok kuş, artık burada çok rahat beslenip üreyebilecek. Küçük balıklar, rahatlıkla denize çıkabilecek. Yumurtalı balıkların büyüklerini de denize salacağız.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi, deniz suyunun karışması sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, İzmir’in beşinci ve son dalyanı Homa’nın çevresini setlerle güçlendirerek koruma altına aldı. EÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen belediyenin yaptığı yatırımla yok olma tehlikesinden kurtarılan dalyan, şimdi yeniden balıkların üreme merkezi olacak. İzmir’in coğrafi konumuna göre doğal hayatı koruyacak ve yaşatacak bölgenin Sasalı olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “İzmir Kuş Cenneti burada, Homa Dalyanı burada. Zaten son dalyan. Aynı zamanda bir simge özelliği de var.” şeklinde konuştu. Dalyan için yaklaşık 10 bin kamyon taş ve malzeme getirildiğini ifade eden Kocaoğlu, "Belediyenin şantiye imkanlarıyla yapılan bu çalışmanın işçiliğiyle birlikte şu anki maliyeti 8,5 milyon lira. Homa Dalyanı’nın korunması çevre yatırımları, çevrenin korunması ve doğal yaşamın sürdürülmesiyle ilgili çalışmalarla dünyada adından söz ettirme hedefi olan İzmir’in, önemli proje ayaklarından bir tanesidir.” dedi.

DALYANIN YAPIM HİKAYESİ:

EÜ Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Belediye de taş ve dolgu malzemeleri taşıyarak dalyanla deniz arasına set çekti. Set, deniz suyunun karışarak dalyanın yok olmasını önledi ancak bu kamuoyuna “moloz döküldü” diye yansıtılınca bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi de bu itiraz üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı, EÜ ve belediye hakkında soruşturma başlattı. Kurumlar soruşturmadan beraat etti ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan EÜ'ye 83’er bin lira para cezası kesti. Daha sonraki süreçte EÜ tarafından hazırlanan planlar Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatılarak tamamlandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler