HABER

İzmir Körfezi'nin hali içler acısı

İZMİR (İHA) - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Arınç, kirlilik nedeniyle İzmir Körfezi'nden tutulan balıkların yenmemesi gerektiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi'nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Emel Arınç, İzmir Körfezi'nde yapılan araştırmada suda ve balıklarda kansorejen maddelere rastlandığını belirtti. Kirliliğin biyolojik etkisinin göstergesi olan enzim aktivitelerinin özellikle Liman, Pasaport, Üçkuyular vapur iskelesinden yakalanan balıklarda yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arınç, Hekim Adası yakınındaki balıklarda da enzim aktivitesinin beklenmedik yükseklikte çıktığını söyledi. Kirliliğin nedenlerine de değinen Arınç, "Artan nüfus ve evsel atıklar, zirai bölgelerden gelen akarsuların getirdiği tarımsal mücadele ilaçları, doğal sentetik gübreler, gıda ve içecek yağları, sabun, metal, plastik, boya, tekstil atıkları, orman yangınları sonucu yayılan PAH (kanserojen enzimler) denizde kirliliğe neden oluyor" dedi.

Körfezdeki kirliliğin kadın ve erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarında bozulmalara ve karaciğer ile böbrek yetmezliğine sebep olduğunu kaydeden Prof. Dr. Arınç, gelişmeyi de engellediğini belirtti.

Kirliliğin ortadan kaldırılmasında en önemli etkinin İzmir halkının bilinçlendirilmesi olduğunu söyleyen Arınç, bunun gerçekleşmesinin uzun yıllar alacağını vurguladı. İç ve orta körfezden balık tutulmaması gerektiğini de kaydeden Arınç, "Körfezden ne balık tutun, ne de bu balıkları yiyin" dedi.

En Çok Aranan Haberler