YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir Ymmo, ‘e-fatura E-defter Bilgilendirme Semineri’ Düzenledi

Eylül 2013’de uygulamaya girecek olan ve kapsama giren mükellefler için son derece önemli olan e-fatura...

İzmir Ymmo, ‘e-fatura E-defter Bilgilendirme Semineri’ Düzenledi

Eylül 2013’de uygulamaya girecek olan ve kapsama giren mükellefler için son derece önemli olan e-fatura ve e-defter semineri Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan’ın sunumuyla tanıtıldı.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (YMMO) Başkan’ı Şadi Çetin, seminerde yaptığı konuşmada, “Kişisel bilgisayarların ve internetin her geçen gün hayatımıza daha fazla girmesiyle, elektronik uygulamaların giderek yoğunlaştığı bilgi ve iletişim çağını yaşıyoruz. Bilgi teknolojisindeki bu hızlı değişmeye paralel olarak; küresel ekonominin kuralları da hızla değişiyor. Şirketler, artık sınırları olmayan bir dünyada, rekabet gücünü arttırabilmek için, yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışıyorlar. Diğer taraftan iletişim çağının baş döndüren hızına yetişebilmek için şirketlerin yanı sıra; pek çok kurum da sürekli olarak kendini yenilemeye çalışıyor. İşte bu açıdan Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik uygulamaları oldukça yoğun olarak uygulayan bir kurum olarak karşımıza çıkıyor. Gelir İdaresi tarafından uygulanmakta olan internet vergi dairesi, e-beyanname, e-dilekçe, e-haciz gibi pek çok uygulamaya şimdi de e-fatura ve e-defter ekleniyor. E-fatura ve e-defter uygulamaları, Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin Dünya ekonomisi ile entegrasyonunda atılması gereken en önemli adımlardan birisidir. E-fatura ve E-defter, şirketlere; işgücü, kâğıt, baskı, arşivleme gibi pek çok konuda tasarruf imkânı sağlayacaktır. Ayrıca yönetimsel ve denetimsel olarak sağlayacağı imkânların yanı sıra uluslararası geçerliliğe sahip birçok evrensel fırsatlar sunacaktır” dedi.

Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan ise, “YMM Oda Başkanı Şadi Çetin’in de belirttiği gibi, bütün bu hedeflere ulaşabilmek için; 13 Aralık 2011 tarihinde “Elektronik Defter Genel Tebliği” (Sıra No.1) yayımlanmış ve 01.01.2012 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına izin verilmiştir. Daha sonra, 397 ve 416 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğleri ile de mükelleflere elektronik fatura uygulamasından yararlanma hakkı sağlanmıştır. Diğer taraftan Mükelleflerin vergi kanunlarına uyumlarının artırılması, kayıt dışılığın izlenerek önlenmesi, elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunluluğunun getirilmesi amacıyla” 421 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği yayımlanmıştır. Tebliğin anlaşılmayan bölümleri ise 58 Sıra Nolu VUK Sirküleri ile açıklanmıştır. Ayrıca bazı eksiklikler de 424 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile giderilmiştir” diye konuştu.

E-FATURA KAPSAMINA KİMLER GİRİYOR?

Birinci grupta; 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar yer alıyor.

İkinci grupta ise; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar bulunuyor.

Bu kapsamdaki mükelleflere, 2013 yılının Eylül ayından itibaren E-Fatura ve 2014 yılının Eylül ayından itibaren E-Defter başvuruma ve kullanma zorunluluğu getirildi.

E-fatura ve e-defter uygulamaları hakkında yapılan düzenlemelere göre; kapsama giren mükellefler, kağıt ortamında fatura düzenleyemeyecek. Eğer düzenlerlerse, bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacak ve ilgili mevzuata göre cezai hükümler uygulanacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler