TBMM'den geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan 4+4+4 eğitim sistemi için İzmir'de 5 yaşını dolduran çocuklar tespit edildi. Türkiye küçük millet meclislerinin İzmir ayağı olan İzmir küçük Millet Meclisi (İKMM) toplantısında konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Çakal, eğitim sistemindeki değişiklikler konusunda bilgi verdi. Çakal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kanun kapsamında değişikliğe uygun olarak henüz bir açıklama göndermediğini ancak kendilerinin, bu yıl uygulamaya geçilebileceği ihtimalini gözönüne alarak harekete geçtiklerini belirtti. Çakal, "Kanun önümüzdeki yıl uygulanabileceği gibi Bakanlar Kurulu'na bir yıl erteleme yetkisi verilebilecek. Biz Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'ndan İzmir genelindeki 5 yaşını doldurmuş çocukların verilerini aldık, ilçelerimize gönderiyoruz. Yeni yapılanmamızla ilgili olarak Bakanlar Kurulu erteleme yapmaz ise fiziki şartları düzenlemek için çalışmamızı yapalım diye gönderdik." dedi. Öğretmen konusunda İzmir'de bir sıkıntı olmadığını ifade eden Çakal, fiziki olarak da hazır olununcaya kadar kanunda ilkokul ve ortaokulun aynı binada devam edeceğini ifade etti.
Moderatörlüğünü Pervin Mısırlıoğlu'nun yaptığı İKMM toplantıları devam ediyor. Her ayın ilk cuma günü vekil ve müvekkillerin biraraya geldiği İKMM'nin bu ayki toplantısında hükümetin Kürt meselesine yönelik yeni konsepti gündem oluşturamazken 4+4+4, yoğun tartışmalara sebep oldu. Mısırlıoğlu, eğitimin önemine değinerek bir ülkeyi var eden ya da yok eden, bir ülkeyi gelecek yüzyıllara taşıyan eğitim sisteminin dünyadaki en önemli konu olduğunu ifade etti. Mısırlıoğlu'nun kamuoyunda dillendirilen çeşitli sorularına cevap veren Mustafa Çakal, ilköğretime iki süreç getirildiğini, ilkokulun dört yıllık, ondan sonraki dört yıllık ortaokul süreci olduğunu belirtti. Daha sonra dört yıllık mesleki teknik eğitimle ortaöğretim süreci olarak toplamda 12 yıllık bir eğitim öğretim sürecinin söz konusu olduğunu belirten Çakal, "Kesintisiz 8 yıl uygulayan, bir tek İrlanda olduğunu biliyoruz. Temel eğitimin birinci aşaması olan ilkokul şekli, dünya standartlarının aynısı. İkinci kısım, bireyin içindeki potansiyeli ortaya çıkarma dönemi olarak ayrılmış durumda. Ondan sonraki süreç, eğitimin yükseköğretime geçiş lise basamağı olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim öğretime bakış açısı değişiyor. 1'den 4'e kadar çocukların, kendi yaş ortamı içinde akranlarıyla ile birlikte daha ziyade okuma yazma becerilerinin geliştiği ve olgunlaştığı dönem. Ortaokul süreci potansiyel olarak içinde taşıdığı, doğuştan getirdiği, ne olmak istediği duygusunu, potansiyelini ortaya çıkarma adına seçmeli olarak derslerin sunulduğu bölüm. Lise ise genel, mesleki ve teknik lise olmak üzere üç kısma ayrılacak." diye konuştu. Çakal'ın verdiği bilgilere göre eylül ayı itibariyle 60 ayını dolduran çocuklar okula başlayacak. Çakal, okul binalarının da ayrı olacağının altını çizerek, "Pedagojik olarak baktığımızda 6 yaş ile 14, 15, hattâ 17 yaş çocukların aynı binada bulunmasının bazı dezavantajları biliniyor. 1 ile 4 ayrı binada, 10-13 yaş çocuklar ayrı binada, 13-17 yaş çocuklar ayrı binada olacak. Derslik konusunda öğretmen sorunumuz yok." dedi. Üniversite sınavının bir değil, üç ya da dört adet yapılacağını, böylece öğrenciler üzerindeki tek sınav stresinin kalkacağını, dershane ihtiyacının zamanla azalacağını söyledi.
Sivil toplum kuruluşları da yeni sistemin çağdaş ve özgürlüklü bir yapı getirdiğini belirterek destek verdi. Türkiye Hizmet Gönüllüleri Konfederasyonu Başkanı Nezaket Atasoy, sekiz yıllık halihazırdaki eğitimin bireyleri özgürleştirmeyen, farklılıklara imkan vermeyen bir sistem olduğunu ve çağdaş eğitim sistemlerinden ayrıştığını belirtti. Gelişmiş ülkelerle olan eğitim açığının kapatılması gerektiğinin altını çizen Atasoy, eğitim sisteminin tekrar kurumlaşarak form kazanacağını, Türkiye ihtiyaç ve şartları doğrultusunda hayata geçirildiğini söyledi. Atasoy, "Ağaç yaşken eğilir atasözüne uygun olarak pedagojik olarak da uygun bir sistem getirilmiştir. Sistemin, toplumun sosyokültürel seviyesini artıracağını ve dershane zorunluluğunu azaltacağını, ideolojik yasakları kaldıracağını düşünüyorum." dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de yaptığı konuşmada, kendilerine çok sayıda vatandaşın iş için müracaat ettiğini ve liselerden mezun olan gençlerin, iş taleplerinde istenen şartları karşılayamadığını hatırlattı. "İşsizliği eğitimle çözeceğiz. Bize çok sayıda vatandaştan, 4+4+4 sistemini çıkardığımız için teşekkür ve tebrik telefonu geldi, çünkü çocuklarımız artık meslek seçimi yaparak, kendilerini bu meslek çerçevesinde yetiştirmiş olacaklar." dedi. İmam hatiplerin önünün açıldığını da ifade eden Sait, "İnsanlar nereye gitmek istiyorlarsa kendileri tercih etsin. Tercihlere saygılı olmamız gerekiyor. Ben çocuklarımı imam hatibe değil, teknik liselere göndereceğim ama imam hatibi tercih edenlere de saygı duyuyorum. Bu eğitim de Türk Milli Eğitim Bakanlığı müfredatıyla verilmektedir." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz