HABER

İzmir'de bayram için trafik önlemleri

İZMİR (İHA) - Trafikten Sorumlu İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Oğuz, tüm ülke çapında olduğu gibi İzmir'de de vatandaşların bayram tatili süresince güvenli ve rahat seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla, bir dizi tedbir alındığını söyledi.

Vatandaşların tatillerini geçirmek üzere diğer illere gitmek üzere kullanacakları devlet karayolu (Ankara yolu-İstanbul yolu-Çanakkale yolu-Aydın yolu) otoyollar üzerinde ve şehir içi yollarda takviyeli trafik ekiplerinin görevlendirildiğini belirten Süleyman Oğuz, "Bayram tatili süresince şehir içinde 82 motorize ekip, 34 motosikletli ekip, 65 yaya görevli ve 9 çekici; şehir dışında 78 motorize ekip ile trafik tedbirleri alınacaktır" dedi.

Araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığının yoğun denetimlerle kontrol edileceğini ve eksikleri bulunan araçların eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edileceğini açıklayan Oğuz, şöyle devam etti:

"Trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimine ağırlık verilecektir. Video kameralı radar ekip araçları ile yoğunlaştırılmış hız denetimleri yapılacaktır. Yorgun ve uykusuz araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki bölge trafik denetleme istasyon amirliklerinde veya karayollarındaki tesislerde dinlendirilmeleri sağlanacaktır. Terminallere giriş ve çıkış yapan otobüslerin ve otobüs şoförlerinin denetimlerine ağırlık verilecektir. Ayrıca tatil süresince şehirlerarası yollarda her 30 kilometreye 1 ekip otosu düşecek şekilde gerekli planlama yapılmıştır. Bu ekipler sürekli seyir halinde görevlendirilecek."

Sürücülerin yola çıkmadan önce araçlarının bakımını yaptırarak, mutlak suretle yasal hız limitlerine uyması gerektiğinin altını çizen Oğuz, "Meydana gelen bir trafik kazasında emniyet kemeri takmayan bir kişinin ağır yaralanma ve ölüm tehlikesi artar. Emniyet kemeri kullanımı kaza sonrası araç için meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azaltmaktadır" dedi.

Alkollü olarak araç kullanılmaması çağrısında bulunan Oğuz, "Alkol sürücünün davranışları üzerindeki kontrolünü, algılama yeteneğini ve sürücünün herhangi bir riske karşı tepki verme süresini azaltır" diye konuştu.
Şehirlerarası yollarda seyahat eden sürücülerin özellikle önlerinde kamyon, TIR gibi ağır taşıtların seyretmesi sırasında sabırsızlanarak, hatalı sollama yaptığına dikkat çeken Oğuz, şu uyarılarda bulundu:
"Şehirlerarası yollarda meydana gelen kazaların sebeplerinin başında aşırı hız ve hatalı sollama gelmektedir. Sürücüler geçmenin yasak olduğu yerlerde, görüşün kapalı olduğu tepe üstlerinde, virajlara ve kavşaklara yaklaşırken, sollama yapmamalıdır. Güvenli takip mesafesi, kullanılan aracın hızının yarısıdır. Yani 80 km/s hız ile seyir halinde iken önündeki araç ile arasındaki mesafe en az 40 metre olmalıdır."
Yapılan araştırmalarda yorgunluk ve uyku halinin, sürücü üzerinde alkolün etkisine benzer bir etki yaptığını belirten İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Oğuz, "Sürücülerin dikkatini ve bir olaya karşı tepkisini azalttığını, trafikteki görsel ve işitsel işaretlerin daha geç algılanmasına sebep olduğunu, sürücüleri stres altında bıraktığı tespit edilmiştir" diye konuştu.

Gün doğumu ve gün batımı saatlerinde farların açık tutulması çağrısında bulunan Oğuz, "Sürücülerin uyması gereken diğer önemli bir husus araçların farlarının kullanımıdır. Görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını kullanmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Oğuz, "Şehirlerarası otobüsler ile seyahat edecek vatandaşların bir aksaklık görmeleri halinde otobüs şoförünü uyarmaları ve ikaza rağmen kural ihlali yapan şoförleri '155 Polis İmdat' telefonuna bildirmeleri, güvenli bir seyahat geçirmeleri için faydalı olacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler