İZMİR (İHA) - Sokak hayvanlarına yönelik çağdaş uygulamalara önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi son dört yılda 8 binin üzerinde hayvanı sağlık kontrolünden geçirdi. 2428 köpek ise sokaktan kurtarılarak sahipli hale getirildi.
Türkiye'de birçok ilde hayvan barınağı bulunmadığı için başıboş hayvanların sokakta yarattığı sıkıntı her geçen gün katlanırken, İzmir'de sokak hayvanları için örnek bir çalışma sergileniyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 2000 yılında hizmete açtığı 500 köpek kapasiteli Işıkkent Köpek Bakım Evi ile 2007 yılının Mayıs ayında Sasalı'da açılan 500 köpek kapasiteli Köpek Bakım Evi sayesinde İzmir'deki binlerce sokak hayvanına kucak açılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Seyrek'te 1000 hayvan kapasiteli hayvan bakımevi projesini de hayat geçirmeyi planlıyor. Yeni düzenleme ile kapasitesi artırılan Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği'nde ise sokakta yaşayan kediler kısırlaştırılıyor. Haftada 16 sokak kedisinin kısırlaştırma ameliyatının yapılabildiği poliklinikte ameliyat öncesi kedilerin aşıları da yapılıyor.
Sokak hayvanlarının aşılanıp kısırlaştırıldığı, gereken tedavilerinin yapılıp kayıt altına alındığı barınakların Türkiye için iyi bir örnek olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Sokakta yaşayamayacak durumda olan köpeklerimizi barınakta tutuyoruz. Amacımız sokak hayvanlarını sağlıksız koşullardan kurtarmak, çevre ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturmasını önlemek. İlçe belediyeleri ve gönüllü kuruluşların vereceği destek de bu sorunun çözümünde önemli rol oynuyor" diye konuştu. 2004 yılından bu yana 8 bin 146 sokak hayvanını sağlık kontrolünden geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 bin 500 sokak hayvanını aşıladı, 1893 kedi ve 6253 sokak köpeğini ise kısırlaştırdı. Işıkkent Köpek Bakımevi'nde bulunan 2428 köpek sahiplendirildi. Sahiplendirilen 445 köpeğe de mikroçip takılarak kayıt altına alındı. Karşıyaka, Konak ve Balçova Belediyeleri ile ortak ağ oluşturarak hayvan kayıt sistemine ve mikroçip uygulamasına geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sahiplenildikten sonra tekrar sokağa bırakılan hayvanların takibi için diğer ilçe belediyelerin de sisteme dahil olması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Sahipli kedi ve köpeklerin sahibi, adresi, geçirdiği hastalıklar, yapılan aşı ve operasyon bilgilerinin bulunduğu mikroçip hayvanın deri altına yerleştiriliyor. Işıkkent Köpek Bakımevi'nde sahiplendirilen hayvanlara mikroçip uygulaması ve kuduz aşısı ücretsiz olarak yapılıyor. Sahiplendirilen köpekler bir belge ile sahibine teslim ediliyor. Sokakta yakalanan köpekler, ilçe belediyeler tarafından 500 köpek kapasiteli Işıkket Köpek Bakımevi'ne getirilerek tedavileri yapılıyor. Parazit ilacı uygulanıyor, 10 günlük gözetim süresinin ardından kısırlaştırılıyor, kuduz aşısı vurulduktan sonra da ilçe belediyelerine teslim ediliyor. Gelen tüm hayvanlar kayıt altına alınıyor. Sasalı Doğanca mevkiinde bulunan ve 2007 yılı Mayıs ayında hizmete giren 500 köpek kapasiteli köpek bakımevinde de ilçe belediyeleri tarafından getirilen sahipsiz hayvanlar barındırılarak rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor. Işıkkent Hayvan Barınağı'na hayvanseverlerin ulaşımlarını kolaylaştırmak ve sahiplendirdikleri hayvanı evlerine götürebilmek amacıyla belirli bölgelerden ücretsiz minibüs tahsis edilirken hayvansever derneklerin istekleri doğrultusunda Menderes ve Foça'da bulunan hayvan bakımevlerine de mama, ilaç ve ameliyat malzemeleri veriliyor.