İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden 13 bebeğin ölüm sebebinin kan dolaşımı enfeksiyonu olduğu açıklandı.
" ölümlerinde hastanenin ihmali yok"
"Çocuk ölümleri bakanlıkların sorumluluğu"
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerinin ardından olayı incelemesi için görevlendirilen İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, Zeynep Kamil Çocuk Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. Fahri Ovalı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Örs ile Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Eczacı Gülşen Yılmaz'dan oluşan bilim kurulu konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
" ölümlerinde hastanenin ihmali yok"
"Çocuk ölümleri bakanlıkların sorumluluğu"
Bilim Kurulu adına konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Recep Öztürk, bebek ölümlerinin kan dolaşımı enfeksiyonundan kaynaklandığını açıkladı.
"KAZA OLARAK NİTELENDİRİYORUZ"
Hastane enfeksiyonunun gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere tüm ülkelerin sorunu olduğunu belirten Öztürk, "Bu küresel bir sorundur. Yeni Doğan Ünitesi'nde de enfeksiyona rastladık. Yaptığımız incelemede ölümlerin entrobakter-kloase bakterisinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bebeklerin 5'inin kanında bu bakteriye rastlandı. Damariçi beslenme yoluyla bulaşan bir salgınla karşı karşıyayız.
" ölümlerinde hastanenin ihmali yok"
"Çocuk ölümleri bakanlıkların sorumluluğu"
Hastane uygun donanıma ve altyapıya sahip. Bir araba ansızın gerçekleşen bir araba kazasını düşünün. Biz bu olayı kaza olarak nitelendirebiliyoruz. Yani burada meydana gelen olay ani bir olay, süregelen bir olay değil. Beklenmedik bir olay. Damariçi yollarla kaza diyebileceğimiz bir bulaşma oldu. Ana nedeni bulduk ama araya giren bir durum var, henüz bunu çözemedik. Sebebini saptayamadığımız bir olay. 5 günlük inceleme sonucunda bunu netliğe kavuşturacağız" dedi.
Öztürk, ünitede tedavi gören bütün bebeklere aynı sıvıdan verildiğini fakat sadece 13'ünde böyle bir durumla karşılaşıldığını kaydetti. Bu ünitede yatan bebeklerin durumunun riskli olduğunu belirten Öztürk, ünitede kan dolaşımı enfeksiyonu bakterisinin izole edildiğini ve ünitede tedavi gören diğer bebeklerin enfeksiyon açısından bir risk taşımadıklarını ifade etti.
" ölümlerinde hastanenin ihmali yok"
"Çocuk ölümleri bakanlıkların sorumluluğu"
Bu tip ölümlerin dünyanın her yerinde meydana geldiğini belirten Öztürk, hastanenin 1 yıllık verilerinin incelendiğini, ölüm oranlarının düşük olduğunu ve herhangi bir ihmale rastlamadıklarını kaydetti. Olayı geçici bir kaza olarak nitelendiren Öztürk, şunları söyledi:
"Bu Türkiye'ye özgü bir olay değil. Dünyanın her yerinde görülen bir olay. Hastane enfeksiyonunu sıfırlayamayız ama azaltırız. Bu ölümler beklenen oranda. Hastane enfeksiyonu olmayan bir hastane olmaz. Hastane ve görevliler görevini yapmış."
Öztürk, olayda bir kusur olup olmadığını ise, adli tıp ve mahkemenin belirleyebileceğini belirterek, kendilerinin sadece görüş belirtebileceğini ifade etti.
" ölümlerinde hastanenin ihmali yok"
"Çocuk ölümleri bakanlıkların sorumluluğu"
Hastane idaresinin konuyla ilgili istenilen bütün verileri kendilerine verdiklerini belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Örs ise, sıvıların el değmeden hazırlandığını ve bebeklere özel cihazla verildiğini söyledi. Örs, diğer çocuklar incelendiğinde kesin bir sonuca varılabileceğini de sözlerine ekledi.