İzmir'deki Yeşilova höyüğünde yapılan kazılarda, 8 bin 500 yıllık bir mama kaşığı bulundu. Boyu 5 santimetre olan kaşığın kadınlar tarafından kutsal kabul edildiği belirtildi. Bornova Belediyesi’nin de desteğiyle Ege Üniversitesi (EÜ)’nin yürüttüğü kazılarda gelinen aşama, kahvaltılı toplantıda anlatıldı.
Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı olan EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığındaki kazılarda, son bir yılda 150 yeni eser bulundu. Bunlar arasında çeşitli su kapları, mama kaşığı, panter kabartması, mühürler, 5 bin yıllık bronz balta ve balık kılçıkları olduğu açıklandı. Çeşitli kapların üzerine yapılan panter kabartmasının da Bornova’ya özgü bir tür olabileceği ifade edildi.
Söz konusu mama kaşığının nadir bir eser olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Derin, “Bunun annenin boynunda asılı duran, her an çocuğunu beslemek için kullandığı bir kaşık olduğunu düşünüyoruz. Ege Bölgesi’nde ilk kez bu kadar eski tarihe dayanan bir kaşık bulundu. Bu kaşığın dinsel ve kutsal bir özelliği de var. Annelerin her zaman kullandığı bir şey değil. Bu kaşıkla çocuklara doğar doğmaz ilk su da verilmiş olabilir. Çocukların kutsanması amacıyla kullanılan bir kaşık olduğunu düşünüyoruz. Kaşığın ana tanrıçayı da temsil ettiğine dair bulgular var.” dedi.
Kazı çalışmalarında geçen yıl 30 eser bulunurken bu yıl sayının 150’ye yükseldiğini belirten Derin, “Bugüne kadar bulunan eser sayısı bine ulaştı. Höyüğün her yerinden eserler fışkırıyor. İlk kez hem 8 bin 500 hem de 5 bin yıl öncesine ait çok belirgin kalıntıların aynı kazı alanından çıkması büyük bir zenginlik.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz