Türkiye'nin en önemli çevre yatırımlarından biri İzmir'de başladı. Büyükşehir Belediyesi, günlük 800 tona oluşan arıtma çamurlarını yaklaşık 6 kat azaltarak 120 tona düşürecek olan çamur çürütme ve kurutma tesisi için alan çalışmalarını başlattı. Tesiste yüzde 90 oranında kurutulacak çamurlar, toprak iyileştirici olarak tarımda ya da ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.
Arıtma tesislerinde oluşan çamurların doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için hazırlanan projenin yapımını üstlenen firma ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokolün imzalanmasının ardından, tesisin yapılacağı alanda ön çalışmalar başladı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, firmanın zemin etüdü çalışmalarını tamamladığını açıkladı.
Yaklaşık 61,5 milyon liralık teklifle ihaleyi kazanan Türk-Yunan konsorsiyumu, tesisin kurutma ünitesini 16 ayda, çürütme ünitesini ise 2 yılda tamamlayacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya sebep olan organik bileşikler, çamur çürütme işleminden sonra biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma işlemi yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyevi ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.
Tesiste Çiğli'nin yanısıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır atık su arıtma tesisleriyle yapımı devam eden Doğanbey-Ürkmez ve Özdere-Gümüldür atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz