İzmir’in yeni katı atık depolama tesisi için yer arayışları tartışmalar eşliğinde sürerken Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Günerhan, Harmandalı Çöp Depolama Alanı’ndaki atık problemleri kapsamında çözüm önerilerini açıkladı. Kendi yönetiminde, Dr. Ali Kemal Çakır tarafından, “İzmir Harmandalı Düzenli Depolama Alanındaki Metan Gazı Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi” isimli doktora tezi ışığında açıklama yapan Günerhan, öncelikle İzmir için bir çöp master planı yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’in önemli problemlerinden birinin atıklar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Günerhan “Nisan 1992'de hizmete açılan Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi ömrünü tamamlamıştır. Yerine acil olarak bir depolama tesisi arayışı vardır. Ne yazık ki bu tesisin yerinin tespiti konusunda çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca hızla büyüyen İzmir’de sanayi atıkları da artmakta ve bertarafı konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. İnşaat artıkları, molozlar, park bahçe atıkları, tıbbi atıklar, deniz atıkları da bunu izlemektedir. Evsel katı atıkların döküm alanına transferi de beraberinde bir transfer istasyonunun kurulması ve buradan kamyonlarla taşınması şeklindedir fakat mevcut istasyonların kurulumunun, İzmir’in gelişim sürecinde şehir merkezlerinde veya yakın yerlerde kalması, hem vatandaşlar hem de atık taşıma maliyetleri açısından sorun oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.
'ÇÖPTEN ENERJİ ELDE EDİLEBİLİR'
Öncelikli olarak çöp master planı yapılmasını öneren Günerhan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Bu plan, ilk planda AB direktiflerini baz alarak 2030 yılına kadar yapılmalıdır. En hızlı çözümün sağlanabilmesi için Harmandalı depolama alanı rehabilitasyon ihalesine çıkılmalı, ondan sonra orası yeşil bir mesire alanına dönüştürülmeli, gaz değerlendirme çalışmaları neticesinde bir kojenerasyon tesisi kurulmalıdır. Bu sayede yaklaşık 7 bin konutun elektrik enerjisi sağlanabilecek ve enterkonnekte şebekeyle TEDAŞ’a veya İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayi tesislerine verilebilecektir. Civardaki konutlara ısınma amaçlı buhar enerjisi verilebilecek, alanda yapılacak seracılık faaliyetleriyle organik tarıma geçilebilecektir. Böylece herhangi bir koku gibi kötü durum söz konusu olmayacaktır. 900 dönümlük alanın yaklaşık 10 dönümüne kurulacak mekanik biyolojik arıtma tesisiyle Harmandalı, ortalama 30 yıl daha kullanılabilecektir. Bu anlamda İzmir’in güney kısmı için kurulması düşünülen ikinci depolama tesisi için zaman kazanılacaktır. Ek olarak güney kısmın organik atıklarının değerlendirileceği bir kompost tesisi kurulması da faydalı olacaktır. Bu tesis için 3–4 dönümlük bir alan yeterli olacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz