İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi'nin (EÜ) kuruluşunun 50. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansa katılan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Turan Durgunoğlu, "İzmir'deki yapılar yeterli zemin çalışmaları yapılmadan dizayn edilmiştir" dedi.
EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından Kemal Şahin Görsel Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Yüksek modüllü kolonların temel-deprem mühendisliğinde kullanımı" konulu konferansa öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. H. Turan Durgunoğlu, İzmir'in körfez şehri olmasından kaynaklanan çeşitli zemin problemleri olduğunu söyleyerek, "Temel mühendisliğin çok değişik sorunlarını burada görmek mümkün. Bu yüzden temel mühendislik kullanımları için uygun bir şehir" dedi.
İzmir'in depremselliğiyle ilgili birçok çalışma olduğunu belirten Prof. Dr. Durgunoğlu, "İzmir birinci derece deprem bölgesidir. İzmir fayı Urla'dan başlar, Bornova'ya kadar ulaşır. Foça, Karaburun, Seferihisar, Torbalı civarından gelen düşey atılımlı faylar İzmir için risktir. Büyük ölçekli bir deprem, İzmir'in riskli zemin gruplarına sahip olması sebebiyle üst yapıda büyük hasarlara neden olacaktır. İzmir genel olarak bakıldığında körfez olmasından dolayı sahil kısmı riskli bir şehirdir. Sıvılaşma ihtimali olan bölgeler İzmir'de yoğun olarak mevcuttur. Bu da dinamik güçler altında zeminin taşıma gücünü azaltmaktadır. Ayrıca İzmir'deki yapılar yeterli zemin çalışmaları yapılmadan dizayn edilmiştir. Bu nedenle İzmir'in depremselliği konusundaki şanssızlığı daha da artmaktadır" diye konuştu.