İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kuzeyde çöplerin bertaraf edilmesine yönelik olarak Menemen ilçesinin kararlaştırıldığını, güneyde ise Torbalı ilçesi Taşkesik'ten vazgeçildiğini ve yeni yer arandığını belirtti. Ayrıca doğal ömrünü tamamlayan Harmandalı çöp depolama alanındaki biyogazdan elektrik üretmek için de yeni bir çıktıklarını söyledi. Tesisin ne kadar sürede hayata geçeceğine dönük bir soruya ise, "Bizim dışımızda çok kuruluşu ilgilendiren konu. Çok sayıda bakanlıktan, devlet kuruluşundan almamız gereken izinler var. Şu anda süre vermek mümkün değil." dedi.
Geçen hafta kabul edilen Menemen Katı Atık Değerlendirme Tesisi hakkında bilgi vermek amacıyla yerel medya temsilcileri ve köşe yazarlarıyla buluşan Başkan Kocaoğlu, sözlerine, "Kimse istemiyor ancak bu sorunu da kalıcı olarak çözmek zorundayız." diye başladı. Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki toplantıda Kocaoğlu, başta arıtma tesisleri olmak üzere çok önemli çevre yatırımlara imza attıklarını, İzmir'in dünya çevre liginde iyi bir noktaya gelebilmesi için önlerinde iki konu olduğunu ifade etti. Büyük Kanal Projesi'nden sonra kurulan Çiğli Arıtma Tesisi'nde her gün biriken 600 ton çamurun çevreye menfi etkisi olduğunu belirterek, "Bununla ilgili İZSU birimimizle beraber çalışma yaptık. Teknolojisini belirledik, ihalesini bile tamamladık ama bizden kaynaklanmayan sebepler yüzünden iptal ettik. Şimdi yeniden ihale sürecindeyiz. Çamur kurutmasını 14, çürütmeyi 24 ayda kentin gündeminden kaldırmayı hedefliyoruz. Ayrıca tesisin şu anda üç olan fazını dörde çıkarmak için de çalışmalarımız sürüyor." şeklinde konuştu. İzmir'in gündemindeki çevre problemlerinden en büyüğünün çöplerin bertaraf edilmesi ve değerlendirilmesi olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, "İZSU ve Büyükşehir'den beş arkadaşla kurduğumuz ekiple beş senedir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri inceledik, 100'ün üzerinde proje dinledik ve birinde karar kıldık ancak kuzey ve güney aksına iki adet yapmayı düşündüğümüz modern katı atık değerlendirme tesisi için yer arayışlarımız devam ediyor. Şu anda 25 yıl önce Menemen'de çöp dönüşüm tesisi olarak 65 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan bir tesisi, 52 milyon liralık borcuyla birlikte devraldık. Etrafındaki 200 dönüm araziyi de devralıp projenin ilk ayağını burada oluşturmak için meclis kararımızı da çıkardık. Kentin güneyindeki Torbalı Taşkesik'ten ise vazgeçtik, bu noktada yer arayışımız sürüyor." dedi. Menemen'deki tesisin yerleşim yerlerine uzak olmamasının yanısıra başta çevre yolu olmak üzere ulaşım kolaylığı bulunmasının önemine dikkat çeken Kocaoğlu, "Kuracağımız son teknolojiyle donanımlı tesiste soba külü, kum, evsel atık çerçevesinde tenekelerle atılan moloz ve çamur haricinde hiçbir atık geriye kalmayacak. Depolamayı sıfırlıyoruz, elimizde kalan moloz, kum, soba külü gibi malzemeleri de taşocaklarının rehabilitasyonunda kullanacağız." diye konuştu. Tesisi "yap-işlet-işle" ya da "yap-işlet-devret" olarak vermeyi planladıklarını söyleyen Kocaoğlu, "Şu anda şartnamesini hazırlıyoruz. Bir maliyet söylemenin, ihale aşaması için de sakıncası var." dedi. Tıbbi atıklarla ilgili bir soruya ise şöyle cevap verdi: "Tıbbı atıklar için 5 bin metrekare alanla ilgili çalışmaya başladık. İzmir'de tıbbı atıklar, uzun yıllardır Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanıyor."
İzmir'deki çöpün değerlendirilmesiyle elde edilecek gelirin şu anda ancak kendisini kurtarabileceğini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçe belediyelere aktarılması ya da vatandaşın ödediği katı atık faturalarına yansıması için projenin ve teknolojinin biraz daha ilerlemesi gerektiğini söyledi. İlçe belediyelerin tek tek katı atık bedeli belirlediğini, Büyükşehir'in de yönetmelik gereği bir bedel tayin ederek su faturalarına yansıtacağını belirten Kocaoğlu, katı atığın değerlendirilmesinin orta vadede bu faturaları da düşüreceğini sözlerine ekledi. Suya zam yapmama kararı aldılarını, hattâ yönetmelik gereği İZSU'nun atık su bedeli de alması gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, meclis toplantısında bu konuda karar çıkabileceğini söyledi.
Daha sonra Menemen'de yapılması planlanan tesisin teknik özelliklerine yönelik görüntülü bir sunum yapan Belediye Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yıldız Sezgin, dünyada son teknolojiyi içeren 100'ün üzerinde firmayla yapılan görüşmeler sonunda İzmir'de hayata geçecek tesise karar verdiklerini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz