YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmirli işadamları Türkçe’nin çocuklarını ayakta alkışladı

Pazartesi günü İzmir Atatürk Stadı’nda 80 bin kişiye görkemli bir şölen sunan Türkçe’nin çocuklarını, İzmirli...

Pazartesi günü İzmir Atatürk Stadı’nda 80 bin kişiye görkemli bir şölen sunan Türkçe’nin çocuklarını, İzmirli iş adamları ayakta alkışladı. Bu yıl, “Gelin Tanış Olalım” sloganıyla düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’de bulunan dünya çocukları, İzmir’de bir kez daha sahne aldı. Olimpiyatların İzmir ayağını düzenleyen İzmir Kültürler Arası Diyalog Derneği (İZDİM), Kaya İzmir Thermal&Concention Otel’de misafir öğrencileri iş adamlarıyla buluşturdu. Otelin İzmir Salonu’na sığmayan iş adamları, birbirinden güzel şarkılarla bir hüzünlendi, bir coştu.
7 ili kapsayan turneye çıkan 20 ülkeden 60 öğrenci, son gösterilerini Ege’nin incisi İzmir’de sergiledi. Ceyhun Emre Teoman’ın Endonezyalı Arfin Aruni Silma ve Mozambikli Jose Bangaiana ile birlikte sunduğu gecede şiir, şarkı, özel becerileri ve değişik ülkelerden öğrencilerin oluşturduğu korolarla sahne alan konuk çocukları iş adamları ayakta alkışladı.
İzmirlilerle ikinci buluşmaya; Tacikistan, Moldova, Irak, Kenya, Norveç, Tayland, Hindistan, Nepal, Kırgızistan, Nahcivan Afganistan, Arnavutluk, Kazakistan, Türkmenistan, Bangladeş, Azerbaycan, Endonezya, Mozambik, Tacikistan, Gürcistan’dan Türkçe’nin çocukları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi eski bakanlardan Işılay Saygın yaptı. Saygın, “Ülkemizde Amerikan, Fransız ve İngiliz okullarına ilgi devam ediyor. Hangi okullardan mezun olursanız, o ülkelere yakın durursunuz. Dünyadaki birçok okulda okuyan öğrenciler de Türkiye’ye yakın olacaklar” dedi. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlayan Türkçe Olimpiyatlarının bu yıl 130 ülkenin katılımıyla devam ettiğini hatırlatan Saygın, Türkçe’nin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için dünyanın farklı coğrafyalarından gelen çocukların sevgi ve barış yaydığını ifade etti. Saygın, “Bu hizmette emek, azim ve alın teri var” diye konuştu.
Görkemli tören, Moldova, Mozambik, Irak ve Tacikistan’dan öğrenciler Ekaterina Pleska, Chaguira Malunda, Sara Harbi Şükür, İsmail Saidov’un Balkan türküleriyle başladı. Sahneye 9. Türkçe Olimpiyatları’nın şiir dalı birincisi Gürcistan’dan Leyla Gurbetova geldi.
Geçen yıl şiir dalında birinci olan Leyla Gurbetova’ya Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu plaket takdim etti. Daha sonra kısa bir konuşma yapan Kemal Zorlu, “İzmirlilere Pazartesi günkü muhteşem tablo için teşekkür ediyorum. İzmir belki 20 yıldan beri böyle bir tablo görmedi. Atatürk Stadı’nı ve bugün bu salonu dolduran, Türk toplumunun gerçek mozaiği olan İzmirlilere teşekkür ediyorum. Büyük emeklerle bu kardeşlerimizi buraya getiren, içimizdeki kardeşlerimize, yabancı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Muhteşem tablonun oluşmasında emeği geçen, değerli büyüğümüz Sayın Fethullah Gülen Hocamıza da saygı ve sevgilerimizi sunuyorum” diye konuştu.
Endonezya’dan Daniel Xaverius Sagala’nın seslendirdiği, Akdeniz şarkısı salondan büyük alkış aldı. Sagala’dan sonra Iraklı, Muhammed Ümit Garip, Türk sanat müziğinin unutulmaz eserlerinden “Şimdi Uzaklardasın” şarkısını seslendirdi. Özel beceri kategorisinde Bangladeş’ten Tasnimul Hasan Tahsin, Al Min Al Samiur Ashish’in ‘Teyo Emmi’ skeci salondakileri gülmekten kırdı.
Türkçe Olimpiyatları’nın en genç yarışmacısı 12 yaşındaki Azerbaycanlı Sebuhi Abbullazade’nin yanık sesiyle dillendirdiği ‘Dağlar Dağlar’ şarkısı uzun süre alkışlandı. Moldova’dan Ekterina Pleska’nın söylediği Sezen Aksu’ya ait ‘Sen Ağlama’ şarkısı iş adamlarını hüzünlendirdi. Misafirler, Endonezya Halk Oyunları ile moral buldu. Ardından Irak, Azerbaycan, Bangladeşli öğrenciler; Muhammed Ümit Garip, Sevinç Gaffarova, Nawal Mallick’in oluşturduğu koro İzmirlilerin huzuruna ‘Kadem Bastı’ ile geldi. Türkmenistan ve Tacikistanlı Övezmurat Altiye ile İsmail Samedov’un Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’a ait ‘Bülbül’ şiiri performansı, salondakilerden takdir topladı. Kenyalı Hatim Shabir Hatim Ali Daniel ile Endonezyalı Xaverius Sagala’nın rahmetli sanatçılar Barış Manço ve Cem Karaca’nın yıllarca önce birlikte seslendirdiği ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ düetini söylemeleri İzmirlileri geçmişe götürdü. Barış Manço ile Cem Karaca’nın daha önce TRT’de birlikte dillendirdiği şarkının görüntüsünün dev ekranlara getirildiği gecede, Daniel ile Sagala’nın ünlü sanatçılara eşlik etmesi, gözleri yaşarttı. Hindistanlı Mahima Ghosh’un ‘Barış Güvercini’ türküsü davetlileri coşturdu. ‘Mustafa Kemal’in Kağnısı’ şiirini okuyan Arnavutluk’tan Xhorda Kaliqi’nin performansı ayakta uzun süre alkışlandı. Kırgızistanlı Bolot Kencekulov, sözleri Ajda Pekkan’a ait ‘Hoşgör Sen’ hareketli parçasıyla iş adamlarına moral verdi. Nahcıvanlı Sevinç Gaffarov ve Iraklı Sara Harbi Şükür’ün ‘Yarim Yarim’ türküsü programa katılanları farklı diyarlara götürdü.
Programın son bölümünde sponsorlara plaket veren Manisa Valisi Celalettin Güvenç, duygulu bir konuşma yaptı. Dün gece Bosna’dan geldiğini ve gördüğü manzaran çok etkilendiğini dile getiren Güvenç, yeryüzünün yeniden inşası için; Hıristiyanlığın, Museviliğin, Endonezyalının, Afrikalının, Moskovalının Türkiye’ye ihtiyacının olduğunu vurguladı. Güvenç, “Türkçe sevdalılarına, emek verenlere, gayret verenlere gönülden selamlarımı sunuyorum.” diye konuştu. Gece, ‘Dünya Renkleri’ folklorik oyun sergileyen öğrencilerin birlikte “Yeni Bir Dünya’ şarkısıyla son buldu.
Görkemli törene, çok sayıda iş adamı, bürokrat, eski milletvekilleri, basın yayın kuruluşu temsilcileri, köşe yazarları katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler