Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), yoğun bir programla Ankara’ya çıkarma yaptı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı üyeleri TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştü. Heyetin Ankara programında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yer aldı.
EBSO heyetinin Çiçek’i ziyaretinde yeni anayasa ve açılım süreci gündeme geldi. Meclis Başkanı Esen, “Türkiye birleştirici, kaynaştırıcı ve huzur içinde yaşamasına imkan sağlayacak yeni bir anayasaya kavuşmalı. Bu süreç içinde de sizin katkılarınız unutulmayacak.” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar da Türkiye’de 1982 yılından bu yana 19-20 ayda bir anayasa değişikliği olduğunu hatırlatarak, “Şimdi 2023 yılı hedeflerine uygun bir anayasaya kavuşmayı arzu ediyoruz. TBMM’deki siyasi partilerin de aynı arzuda olması sevindirici.” diye konuştu. Terörün çözülmesi, ülkenin huzura kavuşması ve yatırımların artması açısından açılım kararının başarıya ulaşmasının önemine dikkat çeken Yorgancılar, sürecin kaynaşma, ilerleme ve sonucuna ilişkin olarak bilgi eksikliğinden kaynaklanan algı hataları ve kaygılar olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Çiçek de Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. 1980 yılının şartlarıyla 2013'ünkilerin aynı olmadığını vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti: “Demokrasi, kurallar rejimidir. Doğru kural konur, sonucu da öyle olur. Demokrasilerde hak ve özgürlükler vardır ama sorumluluklar da vardır. Sizler kendiniz için yaşamıyorsunuz. İş, aş verdiğiniz insanlar var. Sizler (iş dünyası) ne kadar iyi olursanız, Türkiye de o kadar iyi olur. Bunun yolu da yeni anayasa. Yıkılacak duvarın önünde kimse durmaz. Türkiye’yi yıkılacak duvar gibi göstermeyelim, sağlam olalım.”
Türkiye’nin gündemindeki dört önemli konudan üçünün ekonomiyle yakından ilgili olduğunu belirten Cemil Çiçek, bunların İstanbul’un olimpiyat oyunları, İzmir’in EXPO’ya, Türkiye’nin Dünya Kültür Mirası Kongresi adaylıkları olduğunu dile getirdi. Çiçek, “Yabancı heyetler geldiğinde, önümüzdeki iki önemli ve öncelikli konudan biri İzmir’in EXPO adaylığı. Bunun için çaba gösteriyoruz.” dedi.
‘İZMİR’E OSB’LER DOLUNCAYA KADAR MANİSA İLE AYNI TEŞVİK VERİLSİN’
EBSO heyeti, Ankara temasları çerçevesinde Bakan Çağlayan ve Bakan Yazıcı’yı da ziyaret etti. Ender Yorgancılar, Çağlayan’dan Manisa’ya verilen teşvik imkanlarının İzmir’e de sağlanmasını istedi. İzmir’deki organize sanayi bölgelerinde hemen yatırıma başlanabilecek, altyapısı hazır 7,5 milyon metrekare boş arazi bulunduğunu hatırlatan Yorgancılar, bu parseller doluncaya kadar ve yatırım için de belli bir süre tanınarak Manisa ile aynı teşvik imkanlarından faydalandırılması gerektiğini savundu. Çağlayan, EBSO’nun gündeme getirdiği OSB’lere teşvik, odalarca yapılan teşvik, kapatmalarda YMM raporu istenmesi ve kullanılmış makine ithalatına ilişkin düzenlemeler için bakanlığının ilgili birimlerine de talimat verdi.
‘EXPO İZMİR’E YAKIŞIR’
Bakan Yazıcı da, EXPO’nun en iyi zamanda ve en iyi organizasyonla yapılacağına inandığını ifade erek, “Türkiye önemli, İzmir önemli. Sonucu kasım ayında göreceğiz. 8 bin 500 yıllık köklü tarihi var. Dış ticaretimizde, sanayimizde ilk sıralarda. Ürünlerin taşınması için gereken bütün yollar, kara, hava, deniz ve demir yolları var. EXPO İzmir’e yakışır.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz