KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bir ihbar sonucu bulunan tehlikeli atıkların ardından bu kez Kullar beldesinde de yeni kimyevi atıklar bulundu.
Körfez ilçesi Osmanlı köyünde tehlikeli atıkların gömülü olduğu ihbarını alan Kocaeli Çevre İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ve İZAYDAŞ ekipleri bölgede bulunan atıklardan numuneler alarak inceleme başlattı. Bu ihbarı yapan Raşit Kayabay isimli şahıs yine Kullar beldesinde bulunan bir arazide tehlikeli atıkların gömülü olduğu ihbarını yaptı. İhbarı değerlendiren ekipler, atık olduğu iddia edilen arazide kazı yaptı. D 130 karayolu kenarında bulunan arazide toprağın 5 metre altında atıklar bulundu. İZAYDAŞ ekipleri bölgede radyasyon ölçümü yaparken alanın etrafı güvenlik şeridi ile çevrildi.
İhbarı yapan Raşit Kayabey, bir dönem kendisinin işlettiği tesiste ortaya çıkan kimyevi atıkların Kocaeli'nin çeşitli bölgelerine gömüldüğünü söyledi. Gerek Osmanlı köyünde, gerekse Kullar köyünde ortaya çıkan atıkların sorumlusu olduğu iddia edilen İSPET Petrokimya Sanayii A.Ş'nin ortaklarından Oğuz Can, atıkların kendilerine ait olmadığını belirterek, "Biz Ekim 2007 tarihinde tesisi Vural Yenidoğan isimli şahıstan satın aldık. 1 yıl tesisi çalıştırdıktan sonra yeni mevzuatlardan dolayı üretimi
durdurduk. Bu süre içerisinde ortaya çıkan atıklarımızı İZAYDAŞ'a gönderdik, belgeleri onlarda da mevcuttur. Bu ihbarları yapan Raşit Kayabey bize gelerek bu tesisi almak istediğini, tesisi yeni mevzuatlara uygun hale getirebileceğini söyledi. Biz tesis için Raşit Kayabey ile 1 milyon 400 bin dolar karşılığında anlaştık, kendisi bize kredi alacağını, kredinin 2.5 ay sonra çıkacağını, ancak zaman kaybetmemek için bu sürede tesiste bakım yapmak isteğini söyledi. Bizim de Mısır'da işlerimiz vardı. Mısır'a gittik. Ancak aradan geçen 2.5 aya rağmen bize paramız ödenmedi. Aramızda yapılmış resmi hiçbir satış sözleşmesi yokken, tapulu fabrikamızı devretmemişken, Raşit Kayabey sahte imzalar ile burada yeni bir şirket kurup, gerekli izinleri alarak üretim yapmaya başlamış. Biz parayı alamayınca, bir sabah özel bir güvenlik şirketi ile birlikte fabrikamızı geri aldık. Kendisine aramızda anlaştığımız parayı getirmesi halinde fabrikayı kendisine vereceğimizi söyledik. O da bizim ile alakası olmayan, ancak bizden önce değişik yerlere gömülmüş atıkları, gömen işçi vasıtasıyla ortaya çıkarmaya başladı. Bizim atıklar ile alakamız yok. Üretim yaptığımız 1 yıl içerisinde ortaya çıkan tüm atıklarımızı İZAYDAŞ'a gönderdiğimize dair belgelerimiz mevcut. Ayrıca Raşit Kayabey silahlı adamları ile fabrikamıza gelerek bizi darp etti. Belgelerimizi ve kasamızda bulunan 100 bin dolarımızı gasp etti. Kendisine dava açtık" dedi.
Anlaşmazlığa düşen taraflar kazı yaparken zaman zaman bir birleriyle tartıştı. Yerin 5 metre altında bulunan atıklardan numuneler alındı. Alınan numuneler İZAYDAŞ'ta ve TÜBİTAK'ta incelendikten sonra gerekli cezai işlemin yapılacağını söyleyen İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, "Aldığımız ihbar sonrasında bölgede gerekli kontrolleri yaptık. Aldığımız numuneleri inceledikten sonra sonuçlarını Çevre İl Müdürlüğü'ne bildireceğiz. Buradaki atıkların yaklaşık 5 yıl önce gömüldüğünü tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.
Çevre ve Orman İl Müdürü Necati Farsak, atıkların gömülü olduğu arazinin sahibine ve atıkların sahibine ceza kesebildiklerini açıkladı.