HABER

İznik Gölü için düğmeye basıldı

ANKARA (İHA) - AK Parti'li 27 milletvekili TBMM Başkanlığı'na verdikleri araştırma önergesinde Türkiye'nin 5. büyük doğal gölü İznik Gölü'nde giderek artan kirliliğin araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

AK Parti'nin önergesinde, Marmara Bölgesi ve Türkiye için önemli olan ve ayrıca uluslararası koruma altında (RAMSAR) olan İznik Gölü'nün kirlenmesine sebep olan Nadır Deresi ve diğer derelerin kirliliğinin önlenmesi için tedbir alınması istendi. Önergede, kirlenmeye karşı önlem alınması durumunda gölde giderek azalan balık türünün artışa geçerek eski rakama ulaşması ve balıkçılıkla geçinen bölge halkının refah ve gelir düzeyinin artması, ayrıca zararlı ve tehlikeli atıklardan arındırılması amacıyla Meclis araştırılması açılmasına dikkat çekildi. Araştırma önergesinin gerekçesinde Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise 5. büyük doğal gölü olan İznik Gölü'nün kış aylarında önemli sayıda su kuşunu barındırdığına dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi:
"Göl bütünüyle tarım alanları ve zeytinliklerle çevrilidir. Orhangazi'deki sanayi tesislerinden, çevredeki yerleşim birimlerinden ve küçük zeytinyağı fabrikalarından göle atıklar karışmaktadır. Bundan kaynaklanan aşırı yosunlaşma ve toplu balık ölümleri dikkat çekmektedir. Daha önceleri en az 8 tür balık yetişen gölde, son yıllarda bu sayı 3-4 türe kadar düşmüştür. Halk arasında ilik balığı ve kepekleme olarak bilinen balık türlerine artık çok ender rastlanmaktadır. Gölde en çok avcılığı yapılan gümüş balığı yıllık 2 bin ton civarında avlanmakta olup tamamı ihraç edilmektedir. İznik Göl'üne ait bir tür olmayıp yakın zamanda görülmeye başlanan ve çoğalan bu balık, diğer türleri ve gölün doğal dengesini etkilemiştir. Ayrıca geçmiş yıllarda bolca avlanan ve önemli gelir kaynağı olan Kerevit 1980'lerden sonra azalma göstermiştir. Bunun nedeni olarak ülkemiz iç sularında görülen Kerevit Vebası adlı mantar hastalığı gösterilmektedir. Gölün batısındaki su durdurma yapısının varlığı sonucunda 416 hektar sulak alan kurutulmuştur. Bu yapı, gölü kısmen bir su haznesine dönüştürmüş, su seviyesini yükseltmesi sonucunda sazlık ve bataklık alanlarda azalma olmuştur".

En Çok Aranan Haberler