İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Ege Bölgesi’ndeki okul forması üretici ve satıcılarından okullardaki serbest kıyafet yönetmeliğine tepki geldi.
İZTO’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, okullardaki serbest kıyafet yönetmeliği nedeniyle okul kıyafeti üreticisi ve satıcısı kuruluşların kepenk kapatma durumuna geldiğini, birçok kişinin ise bir gecede işsiz kaldığını belirterek, “27 Kasım 2012 tarihinden itibaren çıkan yeni yönetmelik ile artık okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık kıyafet serbest oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel kurumlarda ise velilerin en az yüzde 60’ının onayıyla okul yönetimleri kıyafeti belirleyecek. Yönetmeliğin yayınlanması okul kıyafetleri sektöründe faaliyet gösteren yüzlerce üyemizin haklı olarak büyük tepkisine yol açtı. Çünkü ellerinde çok büyük miktarda stok olan üyelerimiz hiçbir hazırlık yapmadan bu karar ile karşı karşıya kaldılar. Bu durum iplikçisinden kumaşçısına, dikişçisinden perakendecisine kadar her kesimi etkiliyor. Sektör büyük olunca haliyle zararda çok büyük olacak. Sektörün talebi, stokların eritilmesi ve başka sektörlere geçiş için 2 yıl süre tanınması, bu süre zarfında hem stoklar eritilecek hem de okul kıyafeti üreten firmalar başka üretim alanlarına kaymak için gereken hazırlıkları yapacak. Ayrıca özel kurumlarda olduğu gibi devlet okullarında da velilerin en az yüzde 60’ının onayıyla okul yönetimlerinin okul kıyafeti belirleyebilmesi yönünde değişikliğe gidilmesi talep ediliyor” dedi.
Kararın yeterince tartışılmadan ve ilgili tarafların görüşlerinin değerlendirmeleri alınmadan yürürlüğe konulduğunu söyleyen Eskinazi, “Tartışmaların devam etmesi bu konudaki haklılığımızı ortaya koyuyor. Sadece sektör değil, aileler de büyük tepki gösterdi. Çünkü tek tip kıyafet uygulaması öğrenciler arasındaki gelir farklarını ortadan kaldırıyordu. Şimdi serbest kıyafet uygulaması ile birlikte ne yazık ki zengin ve dar gelirli farkı açıkça ortaya çıkacak. Öğrencilerin psikolojisi bundan ciddi zarar görebilecek. ABD, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerin birçoğunda kıyafet zorunluluğu yok. Ne var ki ABD gibi refah düzeyinin yüksek olduğu bir ülkede bile okul kıyafet serbestliği sıkıntı yaratabiliyor. Pek çok aile kara kara serbest kıyafet uygulaması karşısında ne yapacaklarını, çocuklarına istedikleri kıyafetleri nasıl alacaklarını düşünüyorlar. Ailelerin hiçbir hazırlığı yok. Yani bu karar hem hazır giyim sektörü hem de binler, hatta on binlerce aile için ekonomik olarak büyük bir yıkım olacak. Oda olarak bu görüşleri Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ilettik. Ayrıca TOBB’un desteğini de istedik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sektör temsilcileri ve odaların da görüşünü alarak uygulamayı tekrar gözden geçirmesinin yararlı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz