Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, hayvan hırsızlığının önüne geçmek için Ankara'daki kurbanlık pazarlarında devriye geziyor.
Ankara İl Jandarma Komutanlığı, sorumluluk alanında Kurban Bayramı öncesi, esnası ve sonrasında hayvan hırsızlığı olaylarının artabileceğini göz önünde bulundurarak “Kod Bekçi” uygulaması başlattı. 24 Eylül'den itibaren başlatılan uygulama kapsamında günlük 45 farklı noktada olmak üzere toplam bin 350 önleyici kolluk devriyesinin icra edildiği bildirildi. Bu tarihten itibaren alınan etkin önlemler sayesinde Ankara İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde herhangi bir hayvan hırsızlığı olayı meydana gelmediği, alınan tedbirlerin Kurban Bayramı süresince de devam edeceği açıklandı.
Ankara İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 2011 yılının ilk 9 ayında toplam 36 hayvan hırsızlığı olayı, 2012 yılının ilk 9 ayında ise 18 hayvan hırsızlığı olayı meydana geldiği, bu olaylar neticesinde 2011 yılında 15'i büyükbaş, 796'sı küçükbaş toplam 811 hayvan çalındığı, bunlardan 14’ünün ele geçirildiği ifade edildi. 2012 yılı içinde 615 küçükbaş hayvan çalındığı, 312‘sinin ele geçirildiği bildirildi. Hayvan hırsızlığı olaylarında yüzde 50 oranında azalma meydana geldiği kaydedilirken, çalınan hayvanların da yüzde 50'sinin ele geçirildiği bildirildi.
Ankara İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesindeki büyükbaş hayvan sayısının yaklaşık 179 bin 530 olduğu bildirilen açıklamada, "En çok hayvan bulunan ilçelere bakıldığında Çubuk, Kızılcahamam, Bala, Polatlı ve Sincan ilçeleri dikkat çekmektedir. Ankara ili Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesindeki küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık olarak 572 bin 582’dır. En çok hayvan bulunan ilçelere bakıldığında Gölbaşı, Bala, Polatlı, Haymana ve Nallıhan ilçeleri dikkat çekmektedir. Genel toplama bakıldığında ise büyükbaş, küçükbaş bulunan ilçelerden Gölbaşı, Bala, Polatlı, Çubuk ve Haymana ilçeleri dikkat çekmektedir. Son beş yıl içinde meydana gelen hayvan hırsızlıklarının ilçelere göre dağılımını ele aldığımızda olayların Gölbaşı, Şereflikoçhisar, Bala, Haymana ve Mamak ilçelerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Son beş yılda hayvan hırsızlıklarının genellikle 00.00-05.00 saatleri arasında yerleşim yerlerinden uzak, başında çoban olmayan ve fiziki tedbirleri yetersiz ağılların bulunduğu bölgede sıklıkla gerçekleştiği görülmektedir. Hayvan hırsızlığı olayları, hayvancılığın bölgemizde önemli bir geçim kaynağı olması ve Ankara'nın şüphelilerin kolayca yer değiştirebileceği bir ulaşım ağı ortasında yer alması nedeniyle genel emniyet ve asayiş durumunda ciddi bir yer teşkil etmektedir" denildi.
Ankara Valiliği’nin 'Kurban Bayramı ve hayvan hırsızlıklarının önlenmesi' konulu genelgesi üzerine Ankara İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen 'Hayvan Hırsızlıklarını Önleme' projesi kapsamında jandarma ekipleri tarafından besi çiftlikleri, sürü sahipleri ve kurban satış pazarlarında vatandaşları uyarıcı ve ikaz edici broşürler dağıtılmaya başlandığı ifade edildi. Bu kapsamda Yenimahalle'ye bağlı Yakacık Mahallesi’nde kurulan Ankara'nın en büyük kurban satış pazarında jandarma ekiplerince satıcılara ve müşterilere broşür dağıtmak ve toplantılar düzenlemek suretiyle vatandaşın bilinçlendirilmesinin sağlandığı, jandarma ekipleri tarafından vatandaşlara satın alınan kurbanlıkların kulak küpeli ve sağlık raporlu hayvanları satın almaları konularında uyarılarda bulunulduğu açıklandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz