Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA) 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı düzenlenen törenle açıldı.
Akademinin İncek yerleşkesindeki Kültür Sitesinde düzenlenen törene, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erkan Kılıç, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Ali Çardakçı, JSGA Başkanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu ile subay ve astsubay öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kılıç, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Çardakçı, başarılı personele ödüllerini verdi.
İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, törende yaptığı konuşmada, sahillerle birlikte ülke yüz ölçümünün büyük bölümünün Jandarma ve Sahil Güvenlik'e emanet edildiğini belirtti.
Türkiye'nin 40 yıldır terörle mücadeleyi sürdürdüğünü, bu toprakları vatan tutabilmenin mücadelesini verdiğini vurgulayan Ersoy, 15 Temmuz darbe girişiminde hainlerin, silahlarını millete doğrulttuklarını, bedenlerini, ruhlarını ve beyinlerini bu ülkenin düşmanlarına sattıklarını anlattı.
- "Vatandaşımızın memuruyuz"
Orgeneral Çetin de subay ve astsubay adaylarından herkese eşit ve hakkaniyetle hizmet etmeyi düstur edinmelerini istedi. Her türlü zorluğa rağmen çalışmalara devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Orgeneral Çetin, "Biz vatandaşımızın amiri değiliz, biz vatandaşımızın memuruyuz, hizmetkarıyız." dedi.
Tarafsızlıklarının en büyük güçleri olduğunun altını çizen Çetin, vatandaşa karşı yapılmış olan her türlü hareketin karşısında durmak zorunda olduklarını ifade etti.
- Akademide bu yıl 4 bin 646 öğrenci eğitim alacak Akademi Başkanı Tuğgeneral Kurtoğlu ise açılışı yapılan eğitim-öğretim yılı süresince fakültede 200, subay eğitim merkezinde bin 26, astsubay eğitim merkezinde 3 bin 420 ve 12 misafir askeri personel olmak toplam 4 bin 646 subay ve astsubayın akademide eğitim göreceğini söyledi. 15 Temmuz darbe girişimiyle Türk milletinin tarihi boyunca emsali görülmemiş bir ihanete uğradığını belirten Kurtoğlu, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarının bu ihanete ortak olmadıklarını ve bu durumun TBMM komisyonu raporunda "Jandarma darbede yer alsaydı, iç savaş kaçınılmazdı." ifadeleriyle yer aldığını hatırlattı.
Güvenlik yapılanmasında gerçekleştirilen değişikliklerin ardından milletin kolluk kuvvetlerinden beklentilerinin farkında olduklarını ifade eden Kurtoğlu, "Öncelikli hedefimiz milli, manevi ve mesleki değerlerimize gönülden bağlı rütbesiyle mütenasip verilecek görevleri icra edebilecek bilgi birikimine ve bedeni yeterliliğe sahip, durumsal farkındalığı yüksek, kurum kültürü, kimlik ve ruhu ile aidiyet duygusu gelişmiş, inisiyatif sahibi, talimat beklemeden kendiliğinden harekete geçebilen, okuyan, araştıran, yorumlayan muhakeme edip karar verebilen, Atatürkçü düşünce sisteminin ruhunu anlayabilen, teşkilatın saygınlığını üst düzeye taşıyacak personel yetiştirmektir." dedi.
Kurtoğlu, öğrencilere "Bu ilim ve irfan yuvasında yanacaksınız, pişeceksiniz, olacaksınız ve sonra milletimize hizmet aşkıyla çırpınan teşkilatlarımız saflarına katılacaksınız." diye seslendi.
Daha sonra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Fakülte Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu, eğitim ve öğretim yılının ilk dersini verdi. Demircioğlu derste, Cumhuriyetin kuruluşuna kadar dünyada ve Türkiye'de tarih ve tarih eğitimi, tarih eğitimi ve milli kimlik, Atatürk ve tarih, Atatürk ve tarih eğitimi konularını anlattı.