YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Jandarmadan Kadına Şiddet Konusunda Tavsiyeler

Jandarma Genel Komutanlığı, aile içi şiddetin önlenebilmesi için vatandaşlara uyarılarda bulunarak, şiddete sürekli maruz kalınıyorsa...

Jandarma Genel Komutanlığı, aile içi şiddetin önlenebilmesi için vatandaşlara uyarılarda bulunarak, şiddete sürekli maruz kalınıyorsa bir veya birden fazla komşu ve arkadaş belirlenmesini istedi.

'Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu', ülke genelindeki bütün jandarma sorumluluk alanlarında uygulamaya konuldu. Jandarma Okullar Komutanlığı'nda okutulan ders programlarında, çocuk ve kadınlara karşı şiddet ve şiddet olgularının doğru tanımlanarak değerlendirilmesi konularına yer veriliyor.

Emniyet ve asayiş görevlerini bizzat icra eden birimlerde, daha fazla bayan personel görevlendirilmeye başlandı. Bu personelin kadına ve çocuğa yönelik şiddet konusunda özel eğitim alması sağlandı. Bayan personel kadın ve çocuk işlemlerini yapacak şekilde devriye faaliyetlerinde görevlendiriliyor. Aile içi şiddetle mücadele kapsamında il jandarma komutanlıklarının kadrosuna 'Aile İçi Şiddetle Mücadele İşlem Astsubayı' dahil edildi. Her atama döneminde 8 il jandarma komutanlığında, Aile İçi Şiddetle Mücadele İşlem Astsubayı ataması yapılması planlandı. 'Kadın Sığınma Evleri Projesi' kapsamında ise Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir ve Samsun illerinde 7 'Kadın Sığınma Evi' açıldı.

BAYAN ASTSUBAYLAR, KÖYLERDEKİ BAYANLARLA SOHBET EDİP ŞİDDETİ BELİRLİYOR

Ayrıca, jandarma, çevre ve aile baskısı nedeniyle yaşadığı sorunları, maruz kaldığı şiddet ve tehditleri ilgili kurumlara iletemeyen mağdurlara yönelik çalışmalar da yürütüyor. Sorunlarını ilgili kurumlara iletebilme imkânı sağlamak amacıyla, devriye faaliyetlerinde devriye komutanına ilave olarak bayan astsubaylar görevlendiriliyor. Görevlendirilen bayan astsubaylar ise köylerdeki bayanlarla sohbet ve benzeri yöntemlerle iletişim sağlıyor. Bu şekilde tespit edilen sorunların ilgili makamlara iletilmesi konularında gerekli tedbirler alınıyor.

JANDARMADAN ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK TAVSİYELER

Şiddete maruz kaldığınızda bu hususu saklamayınız, mutlaka ilgili kurumlara, bir yakınınıza, arkadaşınıza veya güvendiğiniz komşunuza bildiriniz ki zamanında gerekli tedbir alınabilsin ve şiddetin tekrarı önlenebilsin.

Şiddete maruz kaldığınızda veya yaşadığınız çevrede söz konusu durumla karşılaştığınızda, en kısa sürede herhangi bir telefondan ücretsiz 156 Jandarma İmdat, 155 Polis İmdat, 112 Acil İmdat, 183 Alo Kadın Çocuk Danışma telefonlarına ulaşarak yardım isteyebilirsiniz. Şiddetin suç olduğunun yasalarla belirlendiğini unutmayınız. Şiddet mağduru bir kadın sizden yardım istiyorsa gerekli desteği veriniz veya en yakın güvenlik kuvvetine bildiriniz.

KIZ ÇOCUKLARIN OKUMASINA ÖNEM VERİN

Şiddete uğramış kadınlara illerde bulunan sosyal hizmetler il müdürlükleri tarafından psikolojik, hukuksal danışmanlık ve ekonomik yardımlar yapıldığını unutmayınız. Ücretsiz avukat talep etme hakkınız olduğunu biliniz. Ekonomik bağımsızlığın kazanılması ve bilinçli bir şahıs yetiştirilmesi açısından kız çocuklarının okumasına önem veriniz.

Ailenizde şiddetin tekrarlanmasını beklemeden, şiddet olmadığı zaman çözüm arayınız. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'na, psikolojik danışma ve psikiyatri merkezleri ile kadın kuruluşlarına başvurunuz.

Şiddete sürekli maruz kalıyor iseniz, bir veya birden fazla komşu ve arkadaş belirleyerek gerek duyduğunuz anda onlardan yardım isteyiniz, yardım isteyemediğiniz durumlarda, sizin için yardım isteyecek komşu ya da arkadaşınızı belirleyiniz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler