Jandarma Genel Komutanlığı, görev yapan kaymakam, hakim ve savcılara kriminal faaliyetler, delil toplamada kullanılan ileri teknolojik yöntemler, suç delillerinin muhafazası ve gönderme usulleri konularında eğitim veriyor. Bu kapsamda 2011 yılında 65 kaymakam, 148 savcı ve hakim ile 179 adli emanet memuru eğitim aldı.
2011 yılında Kriminal Daire Başkanlığı ile Van, Bursa ve Aydın Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvarlarınca toplam 33 bin 373 adet dosya içeriğindeki bulgular üzerinden 722 bin 928 adet analiz faaliyeti icra edilerek bilirkişi raporu tanzim edildi. 2010 yılında ise 21 bin 806 adet dosya içeriğindeki bulgular üzerinden 904 bin 869 adet analiz faaliyeti icra edilerek bilirkişi raporu hazırlandı. 2010 yılına göre 2011 yılında dosya sayısında yüzde 53'lük artış, analiz sayısında da yüzde 20'lik bir azalış meydana geldi.
Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nca 2011 Yılı Yurt İçi Mesleki Gelişim Planı kapsamında; 226 personele 'Olay Yeri İnceleme Temel ve Tekâmül Kursu', 14 personele 'Parmak İzi Tekâmül Kursu', 10 personele 'Patlayıcı Madde İmha Uzmanlığı Temel Kursu' olmak üzere toplam 250 personele kurs verildi. İç Güvenlik Harekâtı bölgesindeki birlikler bünyesinde teşkil edilen tahrip uzmanı ve elemanı kadrolarında görev yapmak üzere Foça Jandarma Komando Okul ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda verilen 'Mayın, Mühimmat ve El Yapımı Patlayıcı Tahrip Kursu'na ise eğitici personel görevlendirildi. 2011 yılında kamu personeline verilen eğitimler kapsamında; İçişleri Bakanlığı'nda kurs gören 65 kaymakam adayına, Türkiye Adalet Akademisi'nde eğitim gören 148 savcı, hakim ve savcı adayına Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan 179 adli emanet memurlarına 'Jandarma Genel Komutanlığında Yürütülen Kriminal Faaliyetler ve Delil Toplamada Kullanılan İleri Teknolojik Yöntemler ile Suç Delillerinin Muhafazası ve Gönderme Usulleri' konularında eğitim verildi.
YURT DIŞINDAKİ HAKİM VE SAVCILARA EĞİTİM
Kriminal Daire Başkanlığı'nca Kosova Yargı Enstitüsü yöneticileri ile 35 hakim adayına, Kazakistan Savcılık Enstitüsü'nde görevli 80 savcı ve adli kolluk görevlisine Jandarma Genel Komutanlığı'nda yürütülen kriminal faaliyetler konusunda eğitim verildi. Ayrıca 27 İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Timi ile kriminal faaliyetlerde etkinliği artırmaya yönelik 'Yerinde Eğitim', üç İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Timi ile 'Görev Başında Denetim' faaliyeti icra edildi.
Kriminal Laboratuvarlar Organizasyonu, 17'nci Narkotik ve Psikotrop Maddeler Çalışma Grubu (DWG) toplantısı Jandarma Genel Komutanlığı'nın ev sahipliğinde, 28 ülkeden 58 narkotik ve psikotrop madde analiz uzmanın katılımı ile 24-26 Mayıs 2011 tarihleri arasında Ankara'da düzenlendi. Kriminal Daire Başkanlığı laboratuvarları tarafından verilen bilirkişi hizmetlerinin uluslararası geçerliliğinin sağlanması amacıyla, 10 Ekim 2006 tarihinde başlatılan akreditasyon çalışmaları kapsamında akredite edilen deney metodu sayısı 26'ya çıkarıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz