YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Jandarmaya 'kadına Şiddet' Eğitimi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Nimetlerin ve külfetlerin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz....

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Nimetlerin ve külfetlerin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz. Cinsiyet ayrımcılığı istemiyoruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Bakanlık kadına yönelik şiddete ilişkin asker ocağında eğitim verecek. Bu kapsamda Jandarma Okulları Komutanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluğun Yeri ve Önemi" paneline Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile çok sayıda asker ve basın mensubu katıldı. Panelde konuşan Bakan Şahin, "Kadına yönelik şiddet bir iç güvenlik meselesidir" dedi.

Kadına yönelik şiddetin bir halk sağlığı sorunu ve temel insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çeken Şahin, "Jandarmanın insan odaklı çalışmasına kadınıyla, erkeğiyle mağdurun yanında olan anlayışıyla bugün bu eğitim seferberliğini güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Şahin, "Kadına şiddetin bugün mevzuatta yer almasında daha önceki yıllara ait Sayın Başbakanımızın liderliğinde bizim bir saha çalışması yaparak yayınladığımız genelgeyle bunun bit toplumsal sorun olduğu ve her kurum ve kuruluşun gereğini yapması iradesi beyan edildi. O gün itibariyle bir hukuk devleti olarak yasalarımızda yapmamız gereken düzenlemeler, Anayasa başta olmak üzere Türk Ceza Kanunu'nda, Medeni Kanun'da daha önce değiştirilen 4322 sayılı Kanun'da da önemli değişiklikler yapıldı. Ama şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırılmasının yetmediği, yeni bir temel yasanın ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bugün jandarmanın koruyucu ve önleyici önlem olarak bu çalışmayı bildiğimiz için bu önlemleri çok daha güçlendirmeyi, konuya eğilmediğini zaman nasıl cezalandırılacağınızı ve destek mekanizmalarınızı nasıl geliştireceğinizi çok ciddi bir şekilde temel bir kanuna dönüştürüldü" ifadelerini kullandı.

"Özellikle jandarma bölgesinde ister kadın ister erkek olsun 'kadına yönelik şiddet' diye adlandırılıyor ama kanuna baktığınız zaman aile bireylerini şiddetten korumayı esas alan bir kanun" diyen Şahin, "Bir erkeğin ya da çocuğun 'ben mağdurum' dediği zaman onun korunması bu temel yasa içerisine atfedilen önemli başlıklardan biridir. Başvurulduğu zaman nasıl davranılacak, şiddete maruz kalmış birinin yasal hakları nasıl öğretilecek, ilk müdahale nasıl yapılacak, idari ve adli olarak onun yetkileri nasıl takip edilecek bunların hepsi yasamızda yerini almıştır. Ama en temel şey kağıtlardaki değişimle beraber uygulamalardaki zihinsel dönüşümdür. Tam da bu noktada kadınıyla erkeğiyle tam bir seferberliği gerektiriyor. Bir başbakanın, bir bakanın yapacağı iş değil 74 milyonun, 780 bin kilometrenin aynı hedefe kilitlenerek, aynı seferberlikte yerini almasıyla sonuçlanacak bir mücadeledir" dedi.

Zorla evliliğin ve çocuk işçiliğinin temelinin şiddet olduğunu anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Bu sonuca ulaşmadan, koruyucu ve önleyici önlemleri almadan jandarma bölgesinde kız çocuklarımızın zorunlu eğitimden istifade etmesinden tutun da babaların, annelerin zihinsel dönüşümünde toplumun her kesimine çok fazla iş düşüyor. O yüzden bugün burada yapacağımız çalışmayla jandarmanın zaten var olan insan odaklı çalışmasını öne çıkardığımızı görüyoruz. Zaten var olan temel insan haklarının koordinasyonunu, diğer birimlerle olan işbirliğini öne çıkardığımızı görüyoruz. Önümüzde çok uzun ve meşakkatli bir yolculuk var, bu seferberlik akşamdan sabaha bitmeyecek. Büyük bir mücadele, azim ve kararlılık istiyor ama bunu gösterenlerin eser bıraktığını görüyoruz. Tarih bunu gösterdi. Bundan sonraki süreçte de işbirliği ve güçbirliği içerisinde devam edeceğiz. Biz nimetlerin ve külfetlerin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz, cinsiyet ayrımcılığı istemiyoruz. Herkesin doğuştan gelen hakkını, fırsat eşitliği hakkını kullanmasını çok önemsiyoruz. Şeffaf toplumu, vicdan toplumu, merhamet toplumu olmak durumundayız. Bu değerlerle hukuk devleti temellerini atbaşı götürmek durumundayız. Dünyanın en mükemmel yasalarını çıkarırsak çıkaralım, onu tamamlayacak olan insan olma duygusudur. O da toplu bir eğitimden geçmektedir. Bugün subaylarımızın, astsubaylarımızın alacağı eğitimlerle binlerce er ve erbaşımızın çarpan etkisiyle zihinsel dönüşümüne çok fazla faydası olacağına inanıyorum. Bu mücadele çok güçlü bir şekilde devam edecektir."

Bu arada panelde yapılan konuşmalar, telekonferans yöntemiyle Jandarma Okulları Komutanlığı'nın bütün birimlerine ulaştırıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler