TOKYO (İHA) - Japonya, dolar-yen dengesi üzerinde eskisine göre daha az agresif bir yönetim politikası izleneceği doğrultusunda yayınlanan raporlara ve spekülasyonlara rağmen döviz politikasında bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Maliye Bakanı Sadakuzu Tanigaki yaptığı açıklamada, "Temel politikamız değişmemiştir. Piyasadaki hareketin ekonominin temel gerçeklerini yansıtmadığını düşündüğümüz anda uygun tedbirleri alırız" dedi. Bakan vekili Masakazu Hayashi de, doların yen karşısında yaşadığı son düşüşü "çok hızlı" olarak değerlendirdi. Dolar dün son dört haftanın en düşük düzeyine inerek 107 yenin altına inmiş bugün ise bu seviyenin biraz üzerinde sabitlenmişti.
Japonya, bu yıl içerisinde şimdiye kadar doları 105 yen seviyesinde tutmak için piyasaya geniş çaplı müdahaleler yapıyordu. Çünkü doların bu seviyenin altına düşmesi birçok Japon ihracatçı firmanın ciddi problemlerle karşılaşması ve temeli bu kur politikasına dayanan ekonomik iyileşmenin tersine dönmesi anlamını taşıyor.
2003 yılında Japonya piyasaya müdahalelerinde 20.43 trilyon yen (191 milyar dolar) harcama yaptı. Bu rekor miktarı, Ocak ayında 7.15 trilyon yen ve Şubat ayında 3.34 trilyon yen izledi.
"MÜDAHALE PİYASAYA BAĞLI" Yetkililer, Japon ekonomisine ve global büyümeye zarar verebilecek bir durumu önleme işlevine hizmet edeceğini düşündüklerinde para piyasalarına müdahale edeceklerini bu nedenle eski politikalarının halen yürürlükte olduğunu belirtiyorlar. Mizuho Bank'ın yabancı para direktörü Hideyuki Tsukamoto bu tip saldırgan bir müdahale politikasının Tokyo'nun G7 ülkeleri içinde en yakın ekonomik ve askeri müttefiki Washington'da endişe oluşturabileceğini söyledi. Tsukamoto sözlerini "Japonya'nın perde arkasında ABD tarafından çok eleştirildiğini düşünüyorum. Şimdilik sadece spekülasyon ama müdahale politikasında bir yumuşama olacak gibi görünüyor" şeklinde sürdürdü.
Nikko Citigroup Securities Müdürü Tomoko Fuiji de yetkililerin daha öncekilerin aksine doların bu hafta içindeki düşüşü sırasında sözlü bazı açıklamalar yaparken çok sert bir üslup takınmadıklarını söyledi. Fuiji, "Bana göre bu durum, Şubat başında görülen saldırgan müdahale politikalarından her zamanki normal kur politikasına dönüş yaptıklarını gösteriyor" diye konuştu.
"MANİPÜLASYON MAKİNESİ" Merrill Lynch ekonomistlerinden Jesper Koll de piyasalarda beliren politika değişikliği spekülasyonlarını gerçekçi bulmadığını söyledi. Dolar karşısında yüksek bir yenin Japon ihracat mallarını pahalı hale getireceğini, denizaşırı dolar gelirlerini eriteceğini, ithal mal fiyatlarını düşüreceğini ve ekonomideki deflasyonist baskıyı arttıracağını hatırlatan Koll, Japonya'yı en gelişmiş piyasa-manipülasyon makinesi olarak değerlendirirken eldeki verilere göre Japon kur politikasının değişmediğini bildirdi. Koll 2004 mali yılında Japon bütçesinin kur müdahaleleri için her ay 15 milyar dolar kaynak sağlayabildiğini ve Nisan ayında başlayacak yeni yılda ise bu miktarın aylık 48 milyar dolara yükseltileceğini sözlerine ekledi.
Merkez Bankası'nın yene müdahalesiyle ilgili Mainichi Shimbun gazetesi de ekonomik iyileşme ve özellikle Washington'dan müdahale politikasına karşı gelen eleştiriler ışığında Tokyo'nun yüksek miktarlı yen satışlarının artık gerekli olmadığına karar verdiğini açıkladı.