HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Japonya'da nükleer kriz sürüyor

Japonya'da deprem ve tsunamide zarar gören nükleer santraldeki radyasyonlu suyu temizleme işlemi radyasyon seviyesinin yükselmesi nedeniyle durduruldu.

Japonya'da Mart ayındaki deprem ve tsunamide ağır hasan gören Fukuşima nükleer santralindeki radyasyonlu suyu temizleme çalışmaları askıya alındı.

Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi TEPCO, Fukuşima'daki radyasyon seviyesinin arttığını belirtti.

11 Mart'ta meydan agelen deprem ve yol açtığı tsunami nedeniyle reaktörün soğutma sisteminde sorunlar yaşanmış, soğutmaya yönelik operasyonlar nedeniyle de tesiste 110 bin ton su birikmişti.

TEPCO, dün santraldeki radyasyonlu suyun temizlenmesine başlamıştı.

Ancak saatler sonra artan radyasyon seviyesi yüzünden, temizlik çalışmalarına ara verildi.

TEPCO yetkilileri, yüksek radyasyon seviyesi yüzünden, radyoaktif sezyumu emen sistemin bazı parçalarının öngörülenden daha önce değiştirileceğini bildirdi.

Ancak yetkililer, temizlenme işlemine yeniden ne zaman başlanacağını belirtmedi.

Deprem yüzünden soğutma sistemi arızalanan santraldeki üç reaktörü soğutmak için çok büyük miktarlarda su pompalanmıştı.

Havuzlarda biriken bu radyoaktif suyun depolanması sorun yaratmaya başladı.

Suyun bir hafta içinde denize akması riski bulunuyor.

Fukuşima nükleer santralinde, 40 adet olimpik ölçekteki havuzu dolduracak kadar, yani 110 bin ton radyoaktif suyun biriktiği belirtiliyor.

Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen şiddetli deprem ve tsunamide 15 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 8500 kişi de kaybolmuştu.

Fukuşima'da yaşananlar, 1986 yılındaki Çernobil faciasından bu yana dünyanın en büyük nükleer felaketi oldu.

En Çok Aranan Haberler