TOKYO (İHA) - Japonya'da erken genel seçimler için geri sayım başladı.
Japonya halkı, seçimlerin normal zamanında yapılmasına daha 2 yıl olmasına rağmen Başbakan Koizumi'nin aldığı kararla Pazar günü sandık başına gidecek.
Ekonomik reformları hayata geçirmede Parlamento engeline takılan reformcu Başbakan Junichiro Koizumi, kısa bir süre önce erken seçim kararı almıştı.
Erken seçimi 'referandum' olarak değerlendiren Başbakan Koizumi, seçmenlerden reformlarına destek vermesini istedi.
JAPONYA GENEL SEÇİMLERİ VE SİYASİ YAPILANMA:
- SİYASİ YAPI Parlamenter sistemin olduğu Japonya'da hükümetler demokratik seçimlerle iş başına geliyor. Japonların milli sembolü olarak görülen Japon İmparatoru Akihito'nun ülke yönetiminde siyasi rolü yok. Japon Parlamentosu iki kısımdan oluşuyor: Temsilciler Meclisi ve Yüksek Meclis.
- Temsilciler Meclisi: 480 üyesi olan Temsilciler Meclisi 4 yıllığına halk tarafından seçiliyor. Başbakan Koizumi, posta teşkilatının özelleştirilmesine yönelik plan bu meclis tarafından kabul edilmesine rağmen 8 Ağustos'ta Temsilciler Meclisi'ni feshederek erken seçim kararı almıştı.
Japon seçmenler iki kez oy kullanacak. Her seçmen, ilk önce aday sonra da parti için oy kullanacak. Temsilciler Meclisi'nin 300 üyesi doğrudan bağımsız aday gibi seçiliyor. Geriye kalan 180 üye de partilerin listesinden 11 bölgede seçimlere katılıyor.
- Yüksek Meclis: Yüksek Meclis'in 247 üyesi 6 yıllık hizmet süresi için seçiliyor. Her 3 yılda bir yapılan seçimle meclisin yarısı yenileniyor. Başbakan Koizumi'nin posta teşkilatını özelleştirme planı bu meclis tarafından engellenmiş, ancak Koizumi Temsilciler Meclisi'ni feshetmişti.
- SEÇMENLER
Japonya'da seçme yaşı 20. 127 milyon nüfuslu ülkede 103 milyon seçmen bulunuyor.
- SEÇİMLERE KATILIM 9 Kasım 2003'teki son genel seçimlerde halkın yüzde 59.86'sı sandık başına gitmişti.
- SİYASİ PARTİLER
- Liberal Demokrat Parti: Ülkenin güçlü partilerinden olan Liberal demokrat parti, Başbakan Koizumi liderliğinde seçimlere giriyor. 1955'te kurulan merkez sağ parti genellikle devlet memurları, kırsal bölgede yaşayanlar ve iş çevrelerinden oy alıyor. Temsilciler Meclisi'nde 249 sandalyesi bulunuyordu.
- Japonya Demokratik Partisi: 4 küçük partinin birleşmesiyle 1998'de oluşturulan partinin lideri 52 yaşındaki Katsuya Okada. İşçi sendikalarından destek alan partide aşırı muhafazakarlar ve eski sosyalistler ağırlıkta. Temsilciler Meclisi'nde 175 sandalyesi bulunuyordu.
- Yeni Komeıto Partisi: Budist'lerin partisi olan Komeıto'nın anlamı Yeni Temiz Yönetim Partisi. Budist hareketi temsil eden parti, dış politikada barış yanlısı bir duruş sergiliyor. İçeride de siyasi şeffaflığı ilke edinen partinin Temsilciler Meclisi'nde 34 üyesi bulunuyordu. Bu parti Başbakan Koizumi liderliğindeki koalisyon hükümetinde de yer almıştı.
- Japonya Komünist Partisi: ABD ve kapitalizm karşıtlığı ile öne çıkan partinin Temsilciler Meclisi'nde 9 üyesi vardı. Marksist ideolojiyi ilke edinen parti, imparatorluk sistemini yıkma düşüncesinden geçen yıl aldığı kararla vazgeçerek daha ılımlı bir çizgi takip edeceğini ilan etmişti.
- Sosyal Demokrat Parti: İnsan hakları savunucusu Avukat Mizuho Fukushima'nın başkanı olduğu parti sol kanadı temsil ediyor. Barışseverlik ve işçi hakları önemli söylemlerini oluşturuyor. 1947 Anayasası'na göre ülkenin ilk seçimlerini kazanan parti son zamanlarda hızla kan kaybediyor. Temsilciler Meclisi'nde 6 üyesi bulunuyordu.