Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “20 yıl önce bu ülkede insanlar inancı yaşamaya, anadillerinde konuşmaya çekiniyordu. Bugünün Türkiye’si çok farklı bir noktada. 20 yıl önce vatandaşın Kürt’üm diyemediği yerde bugün devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyor” dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefi çerçevesinde Avrupa Birliği alanında uzmanlaşmış personel ihtiyacının karşılanması amacıyla Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ‘Jean Monnet Burs Programı’ kapsamında 2011-2012 akademik yılında destek almış olan bursiyerler bugün düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törene, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve çok sayıda bursiyer katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Bakan Bağış, AB’nin her yıl Türk gençlerinin eğitimi için milyonlarca euro ayırdığını belirterek, bu noktada AB’nin Türkiye üyeliği konusunda kararlı olduğuna işaret etti. Bağış, konuşmasında, Jean Monnet bursuyla Londra Goldsmiths Üniversitesi’nde ‘Bilgi Toplumu ve Medya’ başlığı alanında yüksek lisans yapmakta olan 2012-2013 akademik yılı bursiyeri Nalan Dirik’in hayatını kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Dirik’in ailesine taziye ziyareti yaptığını söyledi.
Türkiye’nin AB üyeliği konusunda önyargıların olduğunu hatırlatan Bağış, önyargıların yıkılması adına bu programların önemli olduğunu ifade ederek, “Bugün AB’de eğitim görmek Türkiye’nin sadece elitlerine, kaymak tabakasına has bir süreç değildir. Herkesin bu programlardan yararlanabilmesi sağlanıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin AB sürecinin çözüm süreci olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Bağış, “Çözüm sürecini AB’den soyutlamak aslında mümkün değildir. Bu ülkede çözüm sürecini tek cümleyle özetlemek gerekirse, ‘her bir bireyin anayasamızın emrettiği gibi devlet nezdinde eşit olma sürecinin uygulamaya geçmesidir’. 20 yıl önce bu ülkede insanlar inancı yaşamaya, anadillerinde konuşmaya çekiniyordu. Bugünün Türkiye’si çok farklı bir noktada. 20 yıl önce vatandaşın Kürt’üm diyemediği yerde bugün devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyor” ifadesini kullandı.
Bakan Bağış, Avrupa Birliği ülkelerinin sorunlarını AB şemsiyesi altında çözmesini örnek göstererek, Türkiye’nin de çözüm sürecinde ve AB sürecinde atılacak adımların önemli olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin hem doğulu hem de batılı olduğuna dikkati çeken Bağış, “Türkiye doğunun en doğulu, batının en batılı ülkesidir. Bizim birinden birine tercihe zorlanmamız kadar saçma bir şey de olamaz” şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından AB Bakanı Egemen Bağış, bursiyerlere sertifikalarını verdi. Tören pasta kesiminin ardından sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz