YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Jeofizikçiler, Simav'daki Depremleri Değerlendirdi

Kütahya'nın Simav ilçesinde iki gündür meydana gelen depremlerin ardından jeofizikçiler değerlendirmelerde bulundu.

Kütahya'nın Simav ilçesinde iki gündür meydana gelen depremlerin ardından jeofizikçiler değerlendirmelerde bulundu.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak, İstanbul Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, buradaki depremlerin genellikle jeotermal sahalarda yüksek buhar basıncının artması sonucu oluşan depremler olduğunu; ancak bu depremlerin Simav yakınındaki fay hattını tetikleme olasılığına dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, bir yıllık aktivitenin söz konusu olduğu Simav'da, 5.9 büyüklüğünde depremle başlayan aktivite, daha sonra bir suskunluk dönemi yaşandığını ve ardından pazartesi günü rahatsızlık veren depremlerin olduğunu dile getirerek, "4.7-4.8 aralığında peş peşe oldu. Arkasından küçük küçük depremler oldu. Sonra 4.3-4.5 ile devam etti. Önceki gün küçük deprem sayısı artmış oldu. Fakat benim ilk düşüncem; aynı kökenli fiziksel nedenler burada rol oynuyor.

Aynı fiziksel nedenler devam ederse, çok fazla sorun yok. Ancak orada doğrultu atımlı fay çizmişler haritalarda. Bu fay gerçekse ve o tarafa ulaşma olasılığı varsa; tabi ki Simav endişeli olmakta haklı. İkinci bir haklılık nedeni ise, binaların çok yorulduğu, depreme dayanıklılığı son derece düşük. Yoksa depremin büyüklüğü çok fazla değil" dedi. Gündoğdu, orada bazı çalışmaların sürdüğünü, ancak bu çalışmaları biraz daha hızlandıracaklarını kaydetti.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak da, burada deprem olmaz demenin çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Simav'da deprem olmadan önce Ege bölgesinde Savaştepe, Kınık, Sındırgı, Kırkağaç vs gibi yerlerde çevreleri daire şeklinde olan yüzlerce depremin yığıştığı deprem toplulukları gördük. Bu Kestanbolu'da da oluştu, Kelest'te de oluştu, Germencik'te de oluştu. Ama arkasından ana şok gelmedi. Bu tip, genellikle dairesel kesitli arkasından ana şok gelmeyen, deprem fırtınası da diyebileceğimiz deprem kümelerini, biz jeofizikçiler 'genellikle jeotermal sahalarda yüksek buhar basıncının artması sonucu oluşan depremler' diyebiliyoruz. Simav'da da buhar basıncının çok yüksek olduğu, özellikle 180-200 derecelik yer altı suyunun sondajlarla suyun alındığı bölgede bu depremler oluştu. Simav Enal kaplıcaları dediğimiz bölgede oluştu. Oralarda düşey atımlı fazla deprem üretemeyen normal faylar üzerinde bu buhar basıncının çalıştırdığı orta şiddette depremler oluştu. Bunun bu kadar artçı ile devam etmesi ve bazılarının ana şoka yani 5.9'a yaklaşması hala buhar basıncının düşey fayları tetiklediği anlamına gelir. Bu nedenlerden fayların kapasiteleri bu kadar. Enal Kaplıcalar Bölgesi'nde 6'dan büyük deprem olursa ben çok şaşırırım"dedi. Böyle bir olasılığın sıfır değil ancak çok düşük olduğunu, asıl tehlikenin doğrultu atımlı faylarda olduğunu kaydeden Kaynak, "Tam da Simav'ın burnunun ucundan geçen MTA'nın tespit ettiği doğrultu atımlı bir fay hattı var. Eğer bu fay zonu binlerce artçılar zoruyla, zon içindeki kayalara ulaşırsa; sürtünmesi azalıp tetiklenmiş gibi bir gün çalışırsa; o zaman Simav için daha büyük tehlikeler söz konusudur. Şimdiye kadar dayandı, ezilmelerin olduğu işaretlerini almadık. Demek ki hala kilitli. Belki de 50 sene sonra çalışacak bir fay olabilir. Umut ediyoruz ki kuzeydeki buhar basıncı depremleri iki yıl dahi sürse, Simav'ın dibinden geçen doğrultu atımlı fayı kırmayı başaramayacaktı" dedi.

DOHAD Başkanı Fuat Agalday ise, dernek olarak Simav'da 2011'in yaz aylarındaki görüşmeleri sonucunda merkeze 4 tane olmak üzere, Çitgöl ve Öreyler beldelerine deprem erken tahmin istasyonlarının yapıldığını belirterek, "Bunların içindeki tesisatın yerleştirilmesi sürüyor. Şu an oradaki istasyonlarından büyük bir deprem olacağına dair herhangi bir bilgimiz yok. Bu konuda kesin konuşamıyoruz. İstasyonlarımız henüz hazır değil. Ama önümüzdeki 6 ay içinde Simav civarında 8-9 tane deprem öncesi parametreleri toplayacak istasyonlarımızın kurulumu tamamlanacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler