Ankara (AA)- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, MTA ile Doğa ve Çevre Derneği'nce ortak yürütülen "Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Protokolü" kapsamında Türkiye'nin jeolojik envanterini çıkarılacak, uygun görülen yerler "jeopark" ilan edecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, Türkiye'nin jeolojik yapılar açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında olduğunu belirterek, "Bugüne dek Türkiye'nin jeolojik zenginliğinin envanterinin çıkarılmasında eksiklik yaşanmış" dedi.
Yalınkılıç, "Jeolojik Miras Ulusal Envanteri" projesiyle ülkedeki karstik yapı, mağara, krater, buzul ve heyelan gölleri ile lagün, kanyon, düden, obruk, falez, sarkıt ve dikit, teknotik yapılar ve kumul gibi bir çok jeolojik mirasın, "milli park", "tabiat parkı", "tabiat anıtı" ve "tabiat koruma alanı" gibi statülere kazandırılması için inceleme altında olduğunu belirtti.Proje kapsamında genel müdürlük bünyesinde kurulan Mağara Araştırma Birimi'nin, ülkedeki mağara envanteri üzerine çalışma yaptıklarını
anlatan Yalınkılıç, Türkiye genelinde 50 bine yakın mağara bulunduğunu, bu mağaraların 3 bine yakınının eko-turizme açılabilecek nitelikte olduğunu, 13'e yakınının da zaten açık olduğunu kaydetti.
Yalınkılıç, şu ana dek bin 260 mağaranın 260'ı hakkında detaylı bilgiye sahibi olunduğunu ifade ederek, "Bunlardan 98'inin tabiat parkına dönüştürülmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor. 51 mağaranın da yarasa faunası tespit edildi ve koruma altına alındı" dedi.Jeolojik değerleri nedeniyle Hatila Vadisi'sindeki sütun bazaltlar,
Soğuksu'daki taşlaşmış ağaçlar, Altınbeşik Mağarası'ndaki göller, Nemrut Kalderası'ndaki çukurlar ve Göreme'nin milli park olduğunu hatırlatan Yalınkılıç, "Ancak bunlar parmak sayısını geçmeyecek kadar az" diye konuştu.
Prof. Dr. Yalınkılıç, Türkiye'deki bir çok mağaranın beton merdivenler ve demir parmaklıklarla zarar gördüğünü de belirterek, "Ziyaretçilerin nefesleri ve ortamı aydınlatan ampullerin ısısıyla da mağaralar bozulmaya yüz tutuyor" dedi. Koruma altına alınan mağaralar ve diğer jeolojik yapılarda birer tanıtım merkezi bulunacağını, buraların alan kılavuzlarıyla birlikte gezileceğini anlatan Yalınkılıç, bu proje kapsamında bir çok jeolog ve jeomorfologlara da istihdam alanı yaratılacağını da söyledi.