DİYARBAKIR (İHA) - Efes Pilsen Blues Festivali nedeniyle Diyarbakır'a gelen ünlü Jazz ustası Jerry Ricks Meets, ABD'de 300 yıldan bu yana devam eden ırkçılık olayları ve çocuklarının eğitimi dolayısıyla Türkiye'ye yerleşeceğini söyledi.
Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almaya hazırlandığı şu günlerde Avrupalı ünlü birinin Türkiye'ye yerleşmesi, kafalarda soru işareti bıraktı. Ünlü Jazz sanatçısı Jerry Ricks Meets, festival nedeniyle geldiği Diyarbakır'da ilginç ve önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'ye aşık olan ve Türkçe'yi öğrenip tarihsel mirasın peşine düşmüş bir müzik ve gönül adamı olan Jerry'inin, ABD'deki ırkçı baskılara dayanamayarak Avrupa'ya yerleştiği ve ülkesinde yayınlanan ilk albümü 'Deep in the Well' ile W.C Handy 'Akustik Blues' dalında yılın sanatçısı, yılın en iyi akustik albümü ve yeniden dönüş yapan en iyi blues albümü kategorilerinde adaylık kazandığı bildirildi.
Diyarbakır'da verdiği konser sonrası kameraların karşısına geçen ünlü Jazz ustası Jerry Ricks Meets, Türkiye'ye yerleşmek istemesinin salt ırkçılık ile alakalı olmadığını belirterek, "Çünkü ırkçılık 300 yıldır var ve hala devam ediyor. Irkçılık sorununun yanı sıra, çocuğumun eğitimi için Avrupa'ya yerleşmek istedim. Geçen sene ilk geldiğimde Türkiye'de ne olduğunu bilmediğim, çok merak ettiğim özel bir şey yakaladım. Bunun için de Türkiye'yi unutamadım. Burada çok iyi ilişkiler kurdum. Türk insanı beni buraya adeta çekti. Bu nedenle buraya yerleşmeye karar verdim. Geçen yıl Türkiye'den ABD'ye döndükten sonra, Türkiye'yi aklımdan ve aklımızdan bir türlü çıkartamadık. ABD'de Türk dükkanları bulup zeytinyağı, beyaz peynir ve ekmek alıyorduk" şeklinde konuştu.
Gazeteciler tarafından yöneltilen "Avrupa'yı bırakıp Türkiye'ye gelmenizdeki neden Türkiye'yi AB ülkesi olarak görmenizden mi kaynaklanıyor?" sorusu üzerine Jerry, Avrupa'nın köklü ve eski bir kültür olduğunu belirterek, "Avrupa'da Roma var. Ama Türkiye Avrupa'dan hem coğrafi konumu hem de kültür bakımından daha eskidir. Sırf bu nedenle Türkiye'nin kendi dokusunu ve kimliğini koruması gerekir. Batı ülkeleri çok ilerlemiş, ama Türkiye'de daha değerli şeyler bulunmakta. Bu yüzden Türkiye farklıdır. Türkiye'ye gelerek İstanbul'un Cihangir Semti'ne yerleşeceğim" dedi.
Bir kıraathanede oturarak, Türk sigarası ve çayını elinden düşürmeyen Jerry'nin, Diyarbakırlı vatandaşlarla olan samimiyeti dikkatlerden kaçmadı.