Yeni zaman dilimine daha rahat uyum sağlamak için dinlenebileceğiniz ve uyku düzeninizi bozmayacak gece uçuşlarını tercih edin. Yanınıza uyku maskesi, rahatlatan bir müzik playlisti alın ve uçuşunuzda rahatlatan bitki çayı için.
Uçaktan inerken canlı hissediyor da olsanız yüzünüzü canlandırıcı yıkama jeli ile yıkayıp durulayın. Ferahlatan mentollü yıkama jelleri harikalar yaratabilir.
Vücudunuzu esnek ve gevşemiş tutmak, çalışma saatlerinizde daha dikkatli olmanızı ve rahat etmenizi sağlar. Esneme aynı zamanda daha yorgun hissetmenize neden olan stres seviyenizi de azaltır.
Hem C hem B vitaminleri bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Uykusuz ve yorgunken hastalıklara yakalanma riskinin önüne geçmek için vitamin almayı ihmal etmeyin. Portakal suyu, havuç suyu ve zencefili öncelikli olarak tercih edin.
Bir fincan yetersiz üç fincan ise fazla olur. 2 adet kahve kuralına uyarak olması gerekenden az veya fazla uyanık olmanın önüne geçin. Sabah bir fincan öğlen bir fincan. Eğer uyku saatinizin üzerinden üç dört saat geçtiyse kafeinden tümüyle uzak durun.
Jet lag sizi çok bitkin ve halsiz bıraktıysa, sıcacık bir kazak ve rahat ayakkabılar giymek size daha da çekici gelecektir. Ama horlamak üzere olsanız bile, resmi ve şık giyinmeye çalışın, aynada kendinize bakınca iş için orada olduğunuzu kendinize hatırlatmış olursunuz.
Belki klişe gelecek ama hareketli müzikler enerji seviyenizi yükseltir. Hazırlanırken, görüşmenize giderken veya uyku bastırınca hareketli müziğinizi açın ve dinleyin.
Vücudunuzu iyi beslemek dikkatinizi artırır. Şekerli ve ağır yiyecekler enerjiye ihtiyaç duyduğunuz anlarda çekici gelse bile bu tür yiyeeceklerden uzak durmak için direnin! Hafif, protein ve vitamin içeriği yüksek sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
İlk birkaç gün yeni zaman dilimine uyum sağlamaya çalışırken zaten yoruldunuz. Kendinizi ihtiyacınız olan istirahatten yoksun bırakmak sadece daha da yorgun hissetmenize yol açar. İlk birkaç gün vücudunuzun dinlenme ihtiyacına destek olmak için programınızda kısa süreli uyuyabileceğiniz zamanlar oluşturun.
Ofis içinde dahi olsanız, temiz hava ve gün ışığı almak için kısa süreli molalar verin. Kendinizi düzenli aralıklarla gün ışığına maruz bırakmak vücut saatinizin kendisini düzenlemesine yardımcı olur. Ortamı değiştirip temiz hava almak da kurtarıcı olacaktır.
Alkolün uyarıcı ya da modunuzu düşürücü etkisi olabilir. Bu da zaten hassas durumda olan vücut saatinize olumsuz etkiler. Alkol içmek vücudun susuz kalmasına da sebep olduğundan, bu durumlarda alkolden uzak durmanız faydalı olur.
Hiçbir şey, zamana meydan okuyan durumdaki beyninizi uzun süre ve mola vermeden bir işle meşgul olmaktan kötü etkileyemez. Bir şeyler atıştırmak, hava almak veya lavaboya gitmek için molalar verin ve kan dolaşımınız hareketlensin.
Günün sonunda yapacağınız bir akiviteniz olursa kendinizi yorgunluğa teslim etme ihtimaliniz azalır ve günü daha dinç geçirirsiniz.
Belki bunu söylemeye bile gerek yok ama eğer yorgunsanız su içmek daha da önem kazanır. Kadınlar için günlük en az 1.5 lt, erkekler için en az 2 lt standart tavsiyesine uymaya gayret edin.
Jet lag'inizi aklınızdan çıkarmak için her fırsatı değerlendirin. Eğer bir tatilden döndüyseniz tatildeki güzel anıları hatırlamaya çalışın. Veya eğer evden uzakta ve bir iş gezisindeyseniz, iş gezisinden dönüşte evinize kavuşacağınız günlerin heyecanını hissedin.