Adet düzensizlikleri, anormal vajinal akıntı, göğüsler ile ilgili şikayetlere dikkat.
1. Yıllık smear, ultrasonografik muayene ve meme kontrolü
Evlenmiş ya da cinsel hayatı başlamış her kadın 6 ayda bir mutlaka jinekolojik muayeneye gitmeli, en az yılda bir kez yaptırmalı ve meme muayeneleri ya da meme ultrasonografilerini çektirmelidir.
21 günden kısa 35 günden uzun süren adet siklusları anormal olarak değerlendirilir. Adet kanamalarının çok az ya da çok fazla olduğu, ara kanamalarının ya da hiç adet görülmediği durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Neredeyse her kadın hayatının bir döneminde basit vajinal enfeksiyonlar ile karşılaşır. Candida (mantar) Trikomonas ve Bakteriyel Vajinos enfeksiyonları, vajen floransının bozulması ile ortaya çıkarlar kaşıntı, sarı-gri renkli akıntı ve anormal kokulu akıntı ile kendilerini belli ederler.
Çoğunlukla cinsel temas ile bulaşan Human Papilloma Virüs (HPV) olarak adlandırılan virüsler genital siğillere sebep olmaktadır. Genital bölgede siğil görüldüğü taktirde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Özellikle yumurtalık kistleri oluştuğunda hangi hangi yumurtalıkta oluştu ise o kasıkta şiddetli ağrıya sebep olabilirler. Şiddetli kasık ağrısı varlığında ilk akla gelen sebep yumurtalık kistleridir.
6**. İlişki sonrası vajinal kanama**Cinsel ilişki sonrası görülen vajinal kanama rahim ağzı (serviks) enfeksiyonları veya rahim ağzı yralarının bir belirtisi olabilir. Ayrıca rahim ağzı kanseri öncül hücreleri ve rahim ağzı kanserlerinin de bir belirtisi olabileceğinden dolayı ilişki sonrası kanama ciddiy alınması gereken bir bulgudur.
İlk adet görüldüğünden itibaren olan adet ağrıları rahim kasılmalarına bağlı olan ve genelde masum ağrılardır.
8. Aile planlaması için yöntem seçimi
Zamansız bir gebelikten korunmak amacı ile yapılması gereken ilk iş doktorunuza başvurarak kendinize uygun olan doğum kontrol yöntemini seçmek olacaktır.
9. Memede ele gelen sertlik-ağrı
Günümüzde oldukça sık görülen meme rahatsızlıkları, kadınların hekime başvurmasının en önde gelen sebeplerindendir.
Bu dönemin iyi planlanması bakımından mutlaka bir kadın doğum hekiminin muayene ve önerilerine ihtiyaç vardır.